Draghi houdt bazooka nog even op zak

ECB-voorzitter Mario Draghi staat onder toenemende druk om bijkomende stimuleringsmaatregelen te lanceren. ©REUTERS

Ja, de toestand is dramatisch. Maar toch komen we pas begin 2015 met extra stimulus. Dat is in een notendop de boodschap van ECB-voorzitter Mario Draghi.

Mocht u er nog aan twijfelen: de toestand in de eurozone is dramatisch. Dat erkent ook de Europese Centrale Bank. De ECB-studiedienst knipt bij de driemaandelijkse update ongewoon fors in de prognoses. Voor 2015 rekent Frankfurt nu nog op 1 procent groei, tegenover 1,6 procent in september.

En de inflatieprognose voor 2015 knipt de ECB bij van 1,1 naar 0,7 procent. Daarmee zou de inflatie nauwelijks een derde van de ECB-doelstelling ('minder dan, maar dicht bij 2 procent') bedragen. En toch wacht Draghi met extra stimulus.

'We gaan begin volgend jaar onze stimulus herbekijken', klinkt het. De voorzitter wou niet gezegd hebben dat we dus op de eerste bijeenkomst van 2015, die van 22 januari, vuurwerk mogen verwachten. 'Met begin 2015 bedoel ik begin 2015, niet per se onze eerstvolgende vergadering.'

Met begin 2015 bedoel ik begin 2015, niet per se onze eerstvolgende vergadering
Mario Draghi
ECB-voorzitter

De ECB staat echter onder toenemende druk om bijkomende stimuleringsmaatregelen te lanceren. De inflatie is met 0,3 procent veel lager dan Draghi zou willen. Bovendien dreigt de inflatie de komende maanden nog meer te dalen, als gevolg van de tuimelende olieprijzen.

De bezorgdheid van Draghi is te begrijpen. Zonder inflatie valt de Europese schuldenberg reëel moeilijk af te toppen. Bij zelfs milde deflatie verdienen spaarders - zoals in Japan al jaren het geval is - ook bij een nulrente een positieve reële return op hun spaarboekje en voelen ze dus geen 'prikkel' om het geld te laten rollen.

1.000.000.000.000

Draghi probeert in te grijpen door snel 1.000 miljard in de economie te pompen. Door allerhande schuldpapier en herverpakte kredieten op te kopen, stopt hij banken en beleggers 1.000 miljard toe, in de hoop dat die een deel van die cash in de vorm van kredieten naar de 'reële economie' doorsluizen.

Maar analisten geloven dat de huidige maatregelen niet zullen volstaan om die doelstelling te bereiken. De ECB koopt sinds kort pandbrieven (obligaties met onderpand) en herverpakte kredieten en ze verstrekt ook goedkope vierjaarskredieten aan de banken.

Sommige economen hadden gehoopt dat Draghi zou aankondigen dat de ECB staatsobligaties zou opkopen. Draghi beloofde twee weken geleden dat de ECB de inflatieverwachtingen 'zo snel mogelijk' zal opkrikken.

Toch is actie vanaf 2015 niet geheel onlogisch. De ECB wil wellicht eerst zien hoeveel vierjaarskredieten de banken volgende week opnemen. Ondervoorzitter Vitor Constancio zei vorige week dat de ECB in het eerste kwartaal van 2015 beter kan beoordelen of extra maatregelen nodig zijn.

Blanco cheque

Maar vooral intern lijkt wat extra tijd nuttig om de tegenstand tegen extra stimulus te smoren. Een bulkinkoop van staatspapier, kwantitatieve versoepeling (QE) in het jargon, is controversieel. Vooral in Duitsland. Veel Duitsers zien zo'n aankoop van overheidsobligaties als een blanco cheque aan spilzieke overheden. Draghi zelf ontkent niet dat er een 'moral hazard' probleem is, maar vindt dat de doelstelling voor prijsstabiliteit een grotere zorg moet zijn. 

Beleggers reageren ontgoocheld op het uitstel van verse stimulus. De meeste Europese beurzen ruilen een kleine winst voor stevig verlies . De euro wint een dollarcent tot 1,24 dollar nu de geldpersen in Frankfurt tot nader order minder dan verwacht overuren zullen moeten draaien.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud