Draghi houdt vast aan beleid van negatieve rente

Voorzitter Mario Draghi van de ECB. ©REUTERS

De ECB staat helemaal niet op het punt de (negatieve) rente te verhogen, zei voorzitter Mario Draghi in een toespraak. De euro zakte meteen na de verklaring om dan te herstellen.

In een toespraak trachtte de voorzitter van de Europese Centrale Bank de speculatie de kop in te drukken als zou zijn ECB klaarstaan om de stimuluskraan dicht te draaien.

De negatieve depositorente (-0,4% voor onbenutte tegoeden die banken parkeren bij de ECB) zal zeker niet verhoogd worden voor het einde van het inkoopprogramma voor staatsobligaties, drukte Draghi de markten op het hart. De ECB zal vanaf deze maand 60 miljard euro aan staats- en bedrijfsobligaties kopen, tot maart was dat nog 80 miljard.

De ECB zal nog zeker de rest van 2017 tegen die snelheid doorgaan. Draghi ziet naar eigen zeggen 'geen aanleiding' om de vooruitblik (forward guidance) van de ECB over het eigen beleid te wijzigen.

Verschijnt de grafiek hieronder niet (correct)? Bekijk hem dan via deze link/

Draghi benadrukte ook dat de gestegen inflatie in de eurozone - het actiegebied van de ECB - nog een deel van de weg af te leggen heeft. Het mandaat van de ECB dwingt Draghi te mikken op een (zo stabiel mogelijke) inflatie van net iets minder dan 2 procent. Eind maart was de levensduurte in de eurozone met 1,5 procent gestegen tegenover een jaar eerder, na een piek van 2 procent een maand eerder.

Tijdens de speech van Draghi viel de euro terug tegenover de Amerikaanse dollar - de munt zakte van 1,068 dollar naar 1,065 dollar, maar herstelde later op de dag. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect