Advertentie

Draghi krabbelt terug over 1.000 miljard

ECB-voorzitter Mario Draghi. ©EPA

De Europese Centrale Bank (ECB) start nog deze maand met de aankoop van gedekte obligaties om de economie meer zuurstof te geven. Maar voorzitter Mario Draghi wilde niet beloven dat de ECB 1.000 miljard in de economie zal pompen, zoals hij een maand geleden had gesuggereerd.

Draghi herhaalde dat de ECB de omvang van haar balans wil verhogen in de richting van het nivveau van begin 2012. Ze zal dat doen door pandbrieven (obligaties met onderpand) en herverpakte kredieten (ABS) te kopen en goedkope langlopende leningen te verstrekken aan de banken.

Of dat betekent dat de ECB effectief 1.000 miljard euro extra in de economie zal pompen, wilde Draghi niet met zoveel woorden bevestigen. 'Het potentieel universum van alle herverpakte kredieten en pandbrieven bedraagt 1.000 miljard. Maar ik wil dat bedrag niet benadrukken. De ultieme test zijn de inflatieverwachtingen. Zij zullen ons beleid bepalen.'

De ECB is wel bereid Griekse en Cypriotische herverpakte kredieten met rommelrating te kopen. Nu aanvaardt de ECB al herverpakte kredieten als onderpand voor leningen, maar die moeten een kwaliteitsrating hebben.

Dec aankoop van herverpakte kredieten moet de kredietverlening aan kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) stimuleren. De huidige regels maken het echter onmogelijk om op die manier Griekse en Cypriotische kmo's te helpen. Daarom versoepelt de ECB haar beleid. De voorwaarde is wel dat die landen het opgelegde Europees herstelprogramme respecteren.

'Meer vragen dan antwoorden?', zegt ING-econoom Carsten Brzeski over de persconferentie van Draghi. Hij merkt op dat de ECB twee belangrijke vragen niet heeft beantwoord. Is er een verdeelsleutel van de aankopen per land en hoeveel papier zal de ECB kopen?

Draghi herhaalde verscheidene keren dat de bestuurders unaniem bereid zijn extra maatregelen te treffen als de periode van lage inflatie te lang dreigt te duren. Brzeski: 'Die commentaren van Draghi vergroten de waarschijnlijkheid van meer actie.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud