Advertentie

Duitse moeder haalt E&Z Bebig van de beurs

Andreas Eckert, de CEO van Eckert & Ziegler ©Emy Elleboog

Na een weinig glorieuze beurscarrière van 20 jaar is de kans groot dat de Waals-Brabantse kankerspecialist geruisloos van de beurs verdwijnt.

De kans bestaat dat de Brusselse beurs straks nóg een beursgenoteerd bedrijf minder telt. Tegenover de exits van Ablynx, Realdolmen, Sapec en Tigenix staan tot nog toe - en attendant Belfius - nul Belgische nieuwkomers op het koersenbord.

Nu lijken ook de dagen van Eckert & Ziegler Bebig , de Waals-Brabantse fabrikant van implantaten om tumoren te bestrijden, geteld. Het wordt mogelijk via een fusie helemaal opgeslorpt door de Duitse moeder Eckert & Ziegler Strahlen- und Medizintechnik  (E&Z). 

E&Z controleert al meer dan 80 procent van de aandelen en 84 procent van de stemrechten van de Belgische dochter. De medische groep uit Berlijn wil via een aandelenruil de minderheidsaandeelhouders 'uitroken'.

Premie van maximaal 30 procent

Concreet stelt E&Z voor dat 4,15 à 5,90 aandelen Bebig recht geven op 1 aandeel E&Z. Bij de huidige EZ-koers (47 euro) waardeert dat Bebig op minimaal 8 en maximaal 11,32 euro. Dat is in het beste geval een premie van een kleine 30 procent op de huidige beurskoers (8,85 euro), in het slechtste geval een korting van zo’n 10 procent. 

E&Z Bebig trok in 1997 als IBt naar de beurs. Het stenen logo voor het hoofdkantoor in Seneffe bleek een goede voorafspiegeling van de beurskoers. ©Jerry De Brie

De Duitsers benadrukken dat de ruilverhouding slechts 'een eerste indicatie' is. De onafhankelijke bestuurders van Bebig zullen in overeenstemming met de vennootschapswet een expert in de arm nemen om een opinie te schrijven over de voorgestelde fusie. 

Bebig stond voor de Duitsers rond 2010 de controle verwierven in een niet zo illuster verleden bekend als IBt (International Brachytherapy). Door drie vergeefse pogingen om in de VS voet aan de grond te krijgen, maakte het bedrijf op 21 boekjaren als beursgenoteerd bedrijf 14 keer verlies.

De voorbije jaren was er wel beterschap al bleef het operationele problemen regenen, onder meer via een conflict met de Wereldbank rond een project in Bangladesh. Mede daardoor bleef het aandeel tussen 8 en 9 euro dobberen. Dat is 95 procent onder de recordkoers van 2000 en één derde van de intekenprijs van 1997, 1.000 frank of 24,79 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud