opmerkelijk

Duitsers willen comeback gouden munt

©Â© Corbis

Een nieuwe gouden munt om spaarders te beschermen tegen een negatieve rente en de dreigende inflatie? Enkele Duitse topeconomen dromen daar luidop over.

Als we Thomas Mayer, de vroegere hoofdeconoom van Deutsche Bank en enkele van zijn collega's  mogen geloven, is de tijd rijp om gouden munten als alternatief voor de euro te introduceren. Het ultrasoepele monetaire beleid van de Europese Centrale Bank maakt beleggers en spaarders nerveus. Nooit eerder waren de rentestanden zo laag, terwijl nog lang niet alle problemen van de baan zijn voor de Europese muntunie.

1 gram
Het goudgewicht dat de waarde van de 'Gold-euro' zou bepalen.

De nieuwe 'Gold-euro' die de Duitse economen voorstellen, zou wat dat betreft twee vliegen in een klap slaan, meldt de krant Handelsblatt woensdag. De gouden munt zou een manier zijn om zich in te dekken tegen negatieve rentevoeten en een mogelijke heropflakkering van de inflatie. Hij zou tegelijk zekerheid kunnen bieden als de eurozone alsnog uit elkaar zou vallen.

Concreet vragen de economen dat het Duitse ministerie van Financiën de 'Gold-euro' hetzij als echte gouden munt uitgeeft, hetzij in virtuele vorm. Elke munt zou de waarde van 1 gram goud hebben, de koers wordt dan ook bepaald door die van de goudprijs. Net omdat die goudprijs soms hevig kan schommelen verwachten de bedenkers dat de Gold-euro vooral een spaarproduct zal blijven, geen dagelijks betaalmiddel. 'Al kan daar snel verandering in komen als de inflatie plots begint op te lopen of de toekomst van de eurozone in gevaar komt.'

Veel andere economen stellen zich echter vragen bij het nut van zo'n nieuwe gouden munt. Mayer en Co. mogen de Gold-euro dan wel voorstellen als een beveiliging tegen hogere inflatie, de realiteit is dat de prijzen in Europa nog lange tijd laag zullen blijven, zeggen de critici. Zij wijzen er ook op dat goud evenzeer flink in prijs kan variëren, en dus niet zo stabiel is. Het edelmetaal geldt veeleer als aanvulling op een breed samengestelde beleggingsportefeuille. 'En wie nu al twijfelt aan ons financieel systeem, kan nu toch ook al in goud beleggen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect