'ECB-Belgen' minimaliseren groeivertraging

ECB-hoofdeconoom Peter Praet ©REUTERS

Frankfurt lijkt via zijn Belgen beleggers diets te maken dat de vervaldatum van de jarenlange stimulus wel degelijk nadert.

De Europese centraal bankiers maken zich nog geen te grote zorgen. Dit ondanks het feit dat de Europese economie begin 2018 onverwacht afkoelt. Ook de inflatie vertikt het dichter bij de doelstelling ('minder dan, maar dicht bij 2 procent') te kruipen, ondanks de 2.369 miljard euro die de Europese Centrale Bank sinds maart 2015 in de financiële markten pompte. 

Toch lijkt Frankfurt alle speculatie als zou de de geleidelijke exit uit de jarenlange stimulus op de lange baan geschoven worden, in de kop te willen duwen. Dat valt uit de boodschap van de twee Belgen in de raad van bestuur van de ECB te distilleren. 

Belangrijkst is de stem van directielid Peter Praet, als hoofdeconoom de facto het nummer twee van de ECB. In een toespraak in Genève geeft Praet aan dat de huidige groeivertraging niet zorgwekkend te vinden. 'Een vertraging was te verwachten tegenover de uitzonderlijke hoge groeicijfers in de tweede helft van 2017', klinkt het. 'Die vertraging kwam er wel vroeger dan verwacht'.

Volgens de hoofdeconoom speelden echter vooral tijdelijke factoren een rol: ongewoon koud weer, stakingen en een griepepidemie speelden vooral de retail- en bouwsectoren parten. 'Bovendien hadden zorgen over protectionisme waarschijnlijk een impact op het ondernemersvertrouwen'. 

Whatever it takes

Ook volgens Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank van België en bestuurder bij de ECB, blijft Frankfurt op koers om de stimulus later dit jaar te laten uitdoven. Hij suggereert in een gesprek met de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal dat die 'gefaseerde exit' mogelijk na de vergadering van 26 juli zal aangekondigd worden.

De jongste data blijven consistent met een economie die tegen een stevig tempo groeit.
Jan Smets
ECB-bestuurder

Pikant detail: zo'n aankondiging zou dan exit zes jaar zijn nadat Mario Draghi met zijn beruchte 'Whatever it takes' toespraak vanuit Londen de deur openzette voor het jarenlange nulrente- en stimulusbeleid.

Ook Smets minimaliseert de huidige groeivertraging. 'De jongste data blijven consistent met een economie die tegen een stevig tempo groeit', zegt de NBB-gouverneur. 

En wat met de terugval van de inflatie in april? Ook daar gaat Praet redelijk licht over. Vooral de terugval van de kerninflatie, exclusief voeding en energie, houdt de hoofdeconoom nog niet uit zijn slaap.

'De onverwachte daling is vooral te wijten aan een daling van de diensteninflatie en lijkt onder meer voor te vloeien uit de timing van Pasen', stelt Praet. 'Op basis van de huidige voorspellingen voor de olieprijs, zal de inflatie de komende maanden waarschijnlijk rond 1,5 procent schommelen'. 

Slotsom: de ECB blijft op koers om dit najaar de stimulus - waarrbij ze nu nog maandelijks voor 30 miljard euro schulden opkoopt - geleidelijk te laten uitdoven. En zo'n gefaseerde exit zou dan het pad effenen om midden 2019 een eerste renteverhoging door te voeren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud