ECB betonneert nulrente tot 2020

ECB-voorzitter Mario Draghi. ©REUTERS

De Europese Centrale Bank (ECB) is van plan extra leningen toe te kennen aan de banken en belooft de rente niet te verhogen voor 2020. Beleggers reageren positief.

Om de lager dan verwachte groei en inflatie op te krikken, kondigde de ECB donderdag verscheidene maatregelen aan. In de eerste plaats belooft zij de rente minstens tot eind 2019 te handhaven op het huidige, historisch lage niveau. Tot nu toe liep die belofte van een stabiele rente maar tot het einde van de zomer.

Bovendien zal de ECB tussen september 2019 tot maart 2021 om de drie maanden goedkope langlopende leningen (TLTRO's) verstrekken aan de banken. Die leningen met een looptijd van twee jaar moeten ervoor zorgen dat de gezinnen en ondernemingen tegen een lage rente geld kunnen blijven lenen bij de banken.

Geen grote verrassing

De nieuwe stimuli zijn geen grote verrassing, omdat de economische groei in de eurozone de jongste maanden sterk is gedaald en de inflatie lager blijft dan de doelstelling. Toch hadden veel economen pas in april actie verwacht van de ECB.

De centrale bank verlaagde haar groeiprognose voor 2019 van 1,7 naar 1,1 procent en die voor 2020 van 1,7 naar 1,6 procent. De inflatie zakt in 2019 naar 1,2 procent en veert daarna op naar 1,5 procent in 2020 en 1,6 procent. Aangezien de ECB streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent' zal zij op zijn vroegst in 2022 haar inflatiedoelstelling halen.

'De beslissingen werden unaniem goedgekeurd', beklemtoonde ECB-voorzitter Mario Draghi op een persconferentie. 'Dat is een positief teken.'

De euro en de langetermijnrente daalden na de bekendmaking van de nieuwe stimuli. De aandelenmarkten reageerden eerst positief maar vielen later terug.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud