Advertentie
opmerkelijk

ECB gulle sponsor van Brussels Airport

De belangrijkste bestemming van het schuldpapier van Brussels Airport is dezer dagen Frankfurt. ©BELGA

De obligatie van Brussels Airport is het 1.052ste lijntje op de boodschappenlijst van de Europese Centrale Bank.

U vraagt zich af waarom Belgische bedrijven als Kinepolis, Telenet, Greenyard, Etex, Proximus, Umicore, Balta, Fluxys Belgium of Ghelamco de jongste maanden met de vingers in de neus geld kunnen ophalen?

Eenvoudig: hoe enthousiast beleggers ook intekenen op verse schulden, ze doen dat altijd in de wetenschap dat er op de 'tweedehandsmarkt' voor dat papier nog een enthousiastere koper klaar staat: de marktenzaal van de Europese Centrale Bank. 

De ECB startte haar inkoopprogramma voor obligaties, in de typische lettersoep van de centrale bank afgekort CSPP ofte Corporate Sector Purchase Programme, in maart 2016. Sindsdien kocht Frankfurt voor 129 miljard euro bedrijfsschulden op, leert de vandaag op de website verschenen update.

114 procent

Bloomberg distilleerde uit de lijst obligaties die de ECB intussen 'in portefeuille' heeft dat de centrale bank vorige week onder meer extra schulden van luchthavenuitbater Brussels Airport opkocht. Meer bepaald de obligatie met coupon van 3,3 procent die in september 2025 vervalt.

Mede dankzij de koophonger van de ECB noteert die obligatie intussen tegen 114 procent van de nominale waarde. Anders gesteld: de ECB betaalt 114 euro voor elke 100 euro die de luchthavenuitbater op de eindvervaldag aflost. Daardoor is het effectieve jaarlijkse rendement op de resterende looptijd tot 2025 nu teruggevallen tot 1,4 procent, minder dan de helft van de nominale coupon van 3,3 procent bij uitgifte. 

Hoevéél papier de ECB kocht, is niet bekend. De centrale bank geeft alleen aan welke obligaties ze koopt, niet hoeveel geld ze er tegen aan gooit. Maar na anderhalf jaar bulkinkopen is de lijst indrukwekkend. Wie op de website op de link 'List of securities held under the CSPP' klikt, krijgt een waslijst van 1.052 (!) obligaties. 

Brussels Airport is lang niet de enige Belg die op sponsoring van de ECB mag rekenen. Op de lange lijst staan ook onder meer AB InBev, Cofinimmo, Delhaize, Eandis, Elia, Infrax en Solvay, naast een lange reeks bedrijven die in België een financiële poot hebben zoals Shell International Finance.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud