ECB halveert stimulus in 2018

ECB-voorzitter Mario Draghi. ©AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) verlengt haar obligatieaankopen met negen maanden, maar verlaagt het maandelijkse bedrag vanaf januari van 60 naar 30 miljard euro.

Zoals algemeen verwacht zal de ECB haar stimulusprogramma begin 2018 afbouwen. 'We hebben er meer vertrouwen in dat de inflatie geleidelijk zal stijgen naar onze doelstelling', zei ECB-voorzitter Mario Draghi op een persconferentie. Hij merkte op dat het aantal jobs de jongste vier jaar met 7 miljoen is gestegen.

Daarom vermindert de ECB vanaf januari de aankoop van staatsobligaties en ander schuldpapier van 60 naar 30 miljard euro per maand. Maar ze verlengt tegelijk haar aankoopprogramma met negen maanden tot en met september 2018. Draghi: 'De binnenlandse inflatoire druk blijft beperkt en de inflatie blijft afhankelijk van aanhoudende steun van het monetair beleid.'

De dubbele beslissing betekent dat de ECB volgend jaar 270 miljard in de economie zal pompen. Daarover bestond volgens Draghi een'brede consensus'. De centrale bank heeft de jongste drie jaar al voor meer dan 2.100 miljard euro obligaties gekocht.

Een zekere stimulus blijft volgens de ECB noodzakelijk om de inflatie op te krikken naar de doelstelling van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'. De inflatie bedraagt 1,5 procent en de kerninflatie, zonder voeding en energie, slechts 1,1 procent.

Deur open

De bestuurders beslisten 'met een grote meerderheid' om de deur open te houden voor een verdere verlenging van de stimulus. De ECB zegt immers dat ze minstens tot en met september 2018 obligaties blijft kopen. Bovendien herhaalt de centrale bank dat ze de obligatieaankopen weer kan verhogen als de vooruitzichten verslechteren.

Een renteverhoging is nog niet aan de orde. De ECB bevestigt dat ze de rente pas zal optrekken geruime tijd nadat de obligatieaankopen zijn stopgezet. Aangezien de ECB minstens tot en met september 2018 geld in de economie blijft pompen, zal ze op zijn vroegst in de eerste helft van 2019 de rente verhogen.

'De beslissing van vandaag is zeer belangrijk maar erg mild', zegt Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING Duitsland. 'Dit is geen bocht van 180 graden van het monetair beleid. De ECB wil zo voorzichtig mogelijk de exit starten zonder dat de euro of de langetermijnrente stijgt.'

De euro en de langetermijnrente dalen na het rentebesluit van de ECB. Draghi noemde dit een 'beperkte' marktreactie. 'Dit is een aanwijzing dat onze communicatie effectief was.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud