ECB overweegt halvering stimulus

ECB-voorzitter Mario Draghi. ©EPA

De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt haar obligatieaankopen met minstens negen maanden te verlengen maar tegelijkertijd het maandelijkse bedrag minstens te halveren. Dat zegt het persbureau Bloomberg.

Onder het huidige aankoopprogramma van staatsobligaties en ander schuldpapier pompt de ECB tot december 2017 elke maand 60 miljard euro in de economie. ECB-voorzitter Mario Draghi wil op 26 oktober een beslissing nemen over de stimulus in 2018.

Een vermindering van het maandelijkse aankoopprogramma naar 30 miljard is een optie, zeggen verscheidene ingewijden aan Bloomberg. Ook verscheidene banken, waaronder ABN AMRO en Bank of America Merrill Lynch, verwachten dat de ECB in 2018 haar geldinjectie zal halveren.

Veel bestuurders van de ECB vinden het moment gekomen om de stimulus af te bouwen, omdat de economische activiteit flink groeit. Maar ze blijven relatief voorzichtig, omdat de inflatie te laag blijft. De inflatie bedraagt 1,5 procent, de inflatiedoelstelling 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

Einddatum

Een van de discussiepunten is of de ECB een einddatum moet aankondigen van het aankoopprogramma. Een mogelijk compromis is dat de ECB zal beloven om tot en met september 2018 obligaties te blijven kopen en zal aangeven dat een verdere verlenging mogelijk is als dat nodig is.

Een ander discussiepunt is het evenwicht tussen het maandelijkse aankoopbedrag en de duur van het programma. De notulen van de jongste bestuursvergadering zeggen dat de ECB wellicht zal kiezen tussen een eerder hoog aankoopbedrag per maand gedurende een korte periode en een lager bedrag per maand gedurende een langere periode.

Peter Praet, de hoofdeconoom van de ECB, heeft al enkele keren gesuggereerd dat hij voorstander is van een relatief laag aankoopbedrag per maand maar gedurende een langere periode. Hij gelooft dat een langdurige stimulus nodig blijft om de te lage inflatie op te krikken.

De ECB heeft herhaaldelijk beloofd dat zij de rente pas zal verhogen geruime tijd nadat de obligatieaankopen zijn stopgezet. Als de ECB beslist om het aankoopprogramma te verlengen tot september 2018 is een renteverhoging voor 2019 onwaarschijnlijk.

Gesponsorde inhoud

Partner content