ECB verlaagt stimulus in april 2017

ECB-voorzitter Mario Draghi. ©EPA

De Europese Centrale Bank (ECB) zal vroeger dan verwacht de maandelijkse aankoop van obligaties verminderen van 80 naar 60 miljard. Maar ze verlengt het aankoopprogramma meer dan voorzien.

De ECB heeft een verrassende beslissing genomen. In de eerste plaats zal ze de maandelijkse aankoop van staatsobligaties en ander schuldpapier al in april 2017 verlagen van 80 naar 60 miljard euro per maand. Economen hadden een verlenging van de huidige stimulus van 80 miljard met zes maanden tot en met september 2017 verwacht.

Bovendien verlengt de ECB het aankoopprogramma van obligaties met negen in plaats van de verwachte zes maanden. Ze zal dus obligaties blijven kopen tot en met december 2017. Het huidige programma liep tot maart 2017. De dubbele beslissing van de ECB komt erop neer dat ze voor 540 miljard euro extra schuldpapier zal aankopen.

De ECB onderstreept dat extra stimuli niet uitgesloten zijn. 'Als de vooruitzichten minder gunstig worden of als de financiële omstandigheden niet te verzoenen zijn met een voldoende stijging van de inflatie kan de raad van bestuur de omvang het programma verhogen of de duur ervan verlengen.'

Een verlenging van de stimulus was noodzakelijk omdat de inflatie veel te laag blijft. De inflatie steeg in november weliswaar naar 0,6 procent, maar ze blijft veel lager dan de doelstelling van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

Depositorente

Om te voorkomen dat er een tekort aan staatsobligaties ontstaat die de ECB kan kopen, zal ze haar programma bijsturen. Ze kan voortaan overheidspapier kopen met een looptijd van één jaar en met een rendement dat lager is dan de  depositorente van -0,4 procent. Tot dusver was de minimumlooptijd twee jaar en het minimale rendement -0,4 procent.

Zoals verwacht, verandert de rente niet. De basisrente blijft 0 procent en de depositorente -0,4 procent. De negatieve depositorente is de strafrente die banken moeten betalen als ze geld parkeren bij de ECB.

De balans van de Europese Centrale Bank is na bijna een decennium onafgebroken crisismanagement tot een record gestegen: 3.566 miljard euro of het equivalent meer dan één derde van de economie van de eurozone. Deze grafiek laat zien dat de samenstelling van de balans wel ingrijpend is veranderd.

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud