ECB vormt carré rond Mario Draghi

Jens Weidmann (l.) steunt in een verrassende tussenkomt het beleid van Mario Draghi ©Anadolu Agency

De doorgaans kritische Bundesbank-chef Jens Weidmann verdedigt in een opmerkelijke tussenkomst het soepelegeldbeleid van Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank.

Terwijl de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zijn kritiek op het negatieverentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) nog opdrijft, krijgt voorzitter Mario Draghi steun uit onverwachte hoek: Jens Weidmann.

De voorzitter van de Bundesbank, de Duitse centrale bank, liet zich de voorbije jaren regelmatig kritisch uit over het gevoerde beleid, maar geeft nu in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times Draghi expliciet rugdekking. 'De ECB moet haar inflatiedoelstelling inlossen, dus is een soepel monetair beleid op dit ogenblik aangewezen', klink het. Er hoort natuurlijk meteen een disclaimer bij: 'Dit los van uiteenlopende visies over specifieke maatregelen.'

Mensen zijn niet alleen spaarder. Ze zijn ook werknemer, belastingbetaler en schuldenaar
Jens Weidmann
Bundesbank-voorzitter

De timing van de interventie is zeer opmerkelijk. In de Duitse politiek en media is de kritiek op de ECB crescendo gegaan sinds Frankfurt, waar de ECB is gevestigd, midden 2014 de controversiële beslissing nam om de depositorente onder nul te doen zakken, in een poging banken bijna manu militari aan te zetten hun cash aan het werk te zetten. 

Minister van Financiën Wolfgang Schaüble voerde recentelijk de woordenoorlog tegen de ECB nog op en argumenteert dat de lage of zelfs negatieve rente een sluipende onteigening van de spaarder veroorzaakt. Weidmann vindt die focus op de spaarder te eng: 'Mensen zijn niet alleen spaarder. Ze zijn ook werknemer, belastingbetaler en schuldenaar, en profiteren dus vaak wel degelijk van lage rentevoeten.'

Helikoptergeld mag geen deel uitmaken van het beleidsdebat
Jens Weidmann
Bundesbank-voorzitter

De steunbetuiging aan het adres van Draghi betekent zeker niet dat Weidmann met eender wat zal instemmen. Zo kant Weidmann net als Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank van België, zich tegen 'helikoptergeld'. In zo'n scenario zou de centrale bank - in een ultieme poging om de inflatie en groei aan te wakkeren - rechtstreeks geld storten op de rekening van elke Europeaan.

Dat is vergeleken met de klassieke stimulus - waarbij de centrale bank in ruil voor een onderpand van staats- of bedrijfsobligaties indirect geld in de economie pompt - voor Weidmann duidelijk enkele bruggen te ver. Bij de huidige stimulus staat tegenover de geldcreatie aan de passiefzijde van de ECB-balans - los van de discussie over de kwaliteit - nog altijd een 'tegenprestatie' aan de actiefzijde: schuldbewijzen van overheden en bedrijven. Bij helikoptergeld valt dat onderpand weg en ontstaat als het ware een 'gat' in de balans.

Jens Weidmann: 'Sommige academici vinden dat een opwindende mogelijkheid, maar het mag geen deel uitmaken van het beleidsdebat. Het is een gevaarlijk instrument en zou een gat in onze balans maken. En zou het vertrouwen in onze balans en dus onze geloofwaardigheid een deuk krijgen.'

 

'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content