Eandis klopt aan bij spaarder

Als Eandis meer dan 150 miljoen ophaalt, gaan de extra fondsen naar investeringen ©Lieven Van Assche

Dankzij het nulrentebeleid van de ECB biedt de netbeheerder beleggers een coupon die maar de helft beloopt van die van de lening die deze maand vervalt.

Eandis hoopt met een obligatielening voor kleine beleggers - de coupures zijn met 500 euro klein - minstens 150 miljoen euro op te halen. Dat kondigde de netbeheerder woensdag aan. 

Met de opbrengst zal Eandis een obligatielening van 150 miljoen aflossen die later deze maand op de vervaldag komt. Daarmee is Eandis het zoveelste Belgische bedrijf dat dankbaar gebruikmaakt van het nulrentebeleid van de Europese Centrale Bank (zie inzet onderaan).

De zevenjarige lening die op de vervaldag komt, had namelijk een coupon van 4 procent. Die op de nieuwe lening van acht jaar is exact de helft: 2 procent. En daarbij is het heel belangrijk op te merken dat de spaarder die intekent allerminst 2 procent ontvangt.

1,15%
Netto biedt Eandis beleggers 1,15 procent rendement per jaar om hun geld tot 2025 aan de netbeheerder toe te vertrouwen.

Dat zit zo: ten eerste betalen beleggers 1,875 procent 'distributie- en verkoopcommissie' die de begeleidende banken - Belfius en BNP Paribas Fortis - aanrekenen om hun kantorennet ter beschikking te stellen.

Daardoor betaalt de belegger nu 1.018,75 euro voor elke 1.000 euro die hij in 2025 terugbetaald krijgt. De commissie roomt zo het effectieve jaarlijkse rendement af tot 1,75 procent bruto. En daar blijft, ten tweede, netto slechts 1,15 procent rendement van over eenmaal de fiscus de 30 procent roerende voorheffing geïnd heeft. Slechts iets meer dan de helft van de 'geafficheerde' coupon van 2 procent dus. 

State Grid

De fors lagere coupon is ondanks het lagerentebeleid verrassend. Eerder dit jaar knipte het ratingagentschap Moody's nog in de kredietscore van Eandis, nadat een kapitaalinjectie van 830 miljoen door het Chinese State Grid te elfder ure afgeblazen werd. 

De intekenperiode loopt van 9 juni tot 16 juni, behoudens vervroegde afsluiting. Maximaal streeft Eandis naar 200 miljoen. Alles boven 150 miljoen leent de holding door naar de eigenlijke netbeheerders voor hun investeringsprogramma.

GRAZIE MILLE, MARIO

Belron is lang niet het enige Belgische bedrijf dat gretig gebruik maakt van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de miljardenovername van SABMiller door AB InBev en vormde ook een belangrijke factor bij het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL.

En wie niet onmiddellijk plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt. Onder meer Fluxys Belgium, Balta, EandisUmicoreTelenetProximus, GBLEtexEuronavGreenyard,Ontex, Cofinimmo, Telenet, Elia, Bekaert en Immobel kozen die weg al. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n