Euro vreest zege Marine Le Pen

Marine Le Pen (FN) ©AFP

De toenemende bezorgdheid over de Franse presidentsverkiezingen en de toekomst van Europa hebben de voorbije week de euro doen terugvallen tegenover de dollar en verscheidene andere munten.

De extreem-rechtse Franse presidentskandidate Marine Le Pen heeft een uitgesproken anti-Europees programma voorgesteld. Ze wil een referendum houden over het lidmaatschap van de EU en de eurozone verlaten. De populariteit van Le Pen neemt toe, onder meer omdat de rechtse kandidaat François Fillon in opspraak is gekomen. De Amerikaanse bank JPMorgan verwacht dat de euro met 10 procent daalt als Le Pen de verkiezingen wint.

Opiniepeilingen suggereren dat Le Pen de eerste ronde van de verkiezingen wint, maar in de tweede beslissende ronde verliest tegen Emmanuel Macron. Toch zijn beleggers op hun hoede, want de peilingen waren vorig jaar fout bij de brexit en de verkiezingsoverwinning van Donald Trump.

©Brecht Vanzieleghem

De politieke onzekerheid woog in het begin van de week ook op de obligatiemarkten. Maar de obligatiekoersen veerden later op, dankzij enkele succesvolle veilingen van staatsobligaties. Zowel in Duitsland, Portugal als Finland was de vraag van beleggers naar overheidspapier opvallend groot.

Ook België heeft met succes staatsobligaties uitgegeven. De schatkist leende 3 miljard euro op 7 jaar tegen een rente van 0,51 procent en 3 miljard euro op 40 jaar tegen een rente van 2,29 procent. ‘Tegen de achtergrond van de geplande verkiezingen in Frankrijk, Nederland en Duitsland beschouwen beleggers België in de komende maanden als een relatief stabiele politieke haven’, zegt het Agentschap van de Schuld. De instelling wil met de uitgifte op 40 jaar de gemiddelde looptijd van de schuld verlengen.

De remonte van de obligatiekoersen deed de langetermijnrente dalen, vooral in de sterkere landen van de eurozone. De Duitse en de Belgische tienjaarsrentes daalden deze week met 0,09 procentpunt naar respectievelijk 0,32 en 0,90 procent. De Italiaanse rente bleef stabiel op 2,27 procent. 

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content