Advertentie

Euronext Brussel: bodemonderzoek en meetrillend vastgoed

©BELGA

De Brusselse markt kan zich niet onttrekken aan de verkoopgolf die over de Europese beurzen rolt. De vastgoedwaarden voelen de beving in China. De forse omzetgroei bij ABO-Group heeft een keerzijde.

In navolging van Azië beleefden de Europese beurzen een moeilijke dag. Lagere grondstoffenprijzen en vooral de vele vraagtekens rond het lot van de Chinese vastgoedreus Evergrande duwden de beurzen van Sydney en Hongkong maandagochtend al respectievelijk 2,1 en 3,3 procent lager. De overige grote Aziatische beurzen - Sjanghai, Tokio, Seoel - waren dicht.

De Euro Stoxx 50 verloor 2,1 procent, de breed samengestelde Stoxx Europe 600 liet 1,7 procent liggen. Daarmee beleefden de Europese beurzen hun slechtste sessie in een maand. Naast de zorgen over Evergrande en de impact op het Chinese financieel systeem en de Chinese economie, speelt ook het rentebesluit van de Federal Reserve dat woensdag op de agenda staat. Mogelijk geeft de Amerikaanse centrale bank informatie over de timing van de tapering, het afbouwen van het obligatieaankoopprogramma.

'Ik vrees geen ‘besmettingseffect’ van de Evergrande-problemen op andere continenten, zei Alberto Tocchio, een portefeuillebeheerder bij de Italiaanse vermogensbeheerder Kairos Partners, tegen het persagentschap Bloomberg. De reden voor de huidige beurszwakte zoekt hij elders: ‘Een correctie zat eraan te komen. Dat is gezond, na een van de langste ononderbroken rally’s in de geschiedenis.’

In Brussel verloor de Bel20 1,3 procent tot 4.079 punten. Dat is de laagste stand in drie maanden. Vijf aandelen in de index stonden in het groen: het farmabedrijf UCB (+2,3%), de netbeheerder Elia (+0,5%), de vastgoedspeler Cofinimmo (+0,3%), de supermarktketen Colruyt (+0,3%) en de zorgvastgoedspeler Aedifica (+0,2%).

Het zwaarst onderuit gingen conjunctuurgevoelige bedrijven als de inoxproducent Aperam (-6,3%) en de materiaaltechnologiegroep Umicore (-2,9%). De verzekeraar Ageas (-4,8%) realiseert zowat 40 procent van zijn winst in China en is dus gevoelig voor ongunstig economisch nieuws uit de Volksrepubliek. Ping An, een grote
aandeelhouder van Ageas, verloor vrijdag 5 procent en maandag opnieuw 4,8
procent.

De vastgoedwaarden in de Bel20 zijn totaal niet betrokken bij wat zich in China afspeelt, maar sommige voelen toch enige rimpeling. De verhuurder van logistieke panden WDP zakte 0,5 procent.

Madrid en Pamplona

Cofinimmo hield net als Aedifica goed stand. Het vastgoedbedrijf, actief in kantoren, rusthuizen en cafés, breidt zijn zorgvastgoedportefeuille uit met de aankoop van drie woon-zorgcentra in Spanje die in aanbouw of ontwikkeling zijn. Twee sites liggen in de buurt van Madrid. Ze moeten respectievelijk in het eerste kwartaal van 2022 en in het eerste kwartaal van 2023 klaar zijn. De derde site ligt in Noord-Spanje, in de buurt van Pamplona, en moet nog dit kwartaal afgewerkt zijn.

Samen bieden de drie woon-zorgcentra plaats aan 437 personen. De totale investering bedraagt circa 34 miljoen euro. Belangrijk is dat alle sites zijn voorverhuurd aan de groep Amavir, een referentie-uitbater van zorgvastgoed in Spanje die een nieuwe partner wordt van Cofinimmo. Een positieve ontwikkeling is het oordeel van ING-analiste Francesca Ferragina, die een koopadvies en een koersdoel van 150 euro hanteert.

Voor Azelis was het de tweede dag op Euronext Brussel. De chemiedistributeur maakte vrijdag een prima beursdebuut en sloot 7,7 procent in de plus bij een erg drukke handel. De vraag naar aandelen bij institutionele beleggers was groot, zodat de beursintroductie een paar dagen werd vervroegd. Particuliere beleggers konden niet intekenen en moesten dus de eerste notering afwachten om aandelen Azelis te kunnen bemachtigen. De volumes waren maandag al een pak kleiner en het aandeel zakte 2,2 procent tot 27,40 euro.

Overnames

ABO-Group , de specialist in bodemonderzoek en geotechniek, maakte vrijdagavond een omzetstijging bekend van 30,3 procent in het eerste halfjaar tot 31,1 miljoen euro. Van die groei was 22,3 procent organisch en 8 procent te danken aan overnames.

De bedrijfswinst voor afschrijvingen zakte wel met 4,4 procent tot 3,6 miljoen euro. Het Gentse bedrijf wijt de winstdaling aan de integratiekosten voor de Franse overnames en aan personeelskosten. Netto houdt ABO-Group 0,36 miljoen euro winst over, of 3 eurocent per aandeel. Dat is een daling met 63 procent, onder meer te wijten aan hogere afschrijvingen en financiële lasten. ABO-Group bevestigt het streven om in 2025 een jaaromzet van 100 miljoen euro te draaien.

Het aandeel verloor ruim 4 procent tot 5,90 euro. ABO-Group noteert wel nog altijd ruim 40 procent hoger dan begin dit jaar.

Blikvanger

Maandag

De Europese beurzen verloren ongeveer 2 procent. Beleggers tobden vooral over de situatie in China, waar de vastgoedmastodont Evergrande wankelt. In Europa waren vooral de industriële aandelen en de banken de kop van Jut.

Dinsdag

Het is feest op Euronext Amsterdam, want met Universal Music Group (UMG) verwelkomt het Damrak de grootste platenmaatschappij ter wereld. UMG komt naar de beurs via een afsplitsing van Vivendi. Het aandeel Vivendi, dat maandag op 31,53 euro afsloot, zal door de spin-off terugvallen tot iets meer dan 10 euro volgens schattingen van analisten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud