Advertentie

Euronext Brussel: lof voor Bekaert en Montea

©BELGA

Een zwakker dan verwacht Amerikaans jobrapport speelde KBC vrijdag parten en stuwde Aedifica hoger. Bekaert kreeg een positief rapport van Kempen. Montea breidt verder uit in Nederland.

Na het jobrapport zakte de rente in de VS. Een lagere rente is slecht voor de banken: KBC verloor 1,5 procent. En goed voor vastgoed: Aedifica won 1,3 procent. De Bel20 sloot 0,3 procent hoger tot 4.087 punten.

'Ongerechtvaardigde' waardering

Een week geleden verhoogde Bekaert op zijn beleggersdag de omzet- en winstprognose voor 2021 en ook voor de volgende jaren. Op middellange termijn wil de West-Vlaamse staaldraadverwerker naar een winstmarge van 8 à 10 procent. Topman Oswald Schmid rekent daarvoor voor een groot deel op nieuwe activiteiten die minder cyclisch zijn.

De meeste analisten reageerden vrij koel op de verhoogde ambities van Bekaert. Analist Emmanuel Carlier van Kempen is positiever. Hij heeft zijn winstramingen voor dit jaar, 2022 en 2023 met 13 tot 18 procent verhoogd. De omzetgroei bij de staaldraadverwerker is hoger dan verwacht, zegt hij. Dat zal, samen met margeverhogende initiatieven, in een hogere operationele winstmarge resulteren. Zijn koersdoel stijgt van 45 naar 55 euro.

Bekaert noteert nog altijd te goedkoop voor wat het biedt.
Emmanuel Carlier
Analist Kempen

Zijn advies blijft ‘kopen’ en Bekaert blijft ook op de favorietenlijst van Kempen staan. Carlier verwijst naar de ‘ongerechtvaardigde’ waardering. Bekaert noteert slechts tegen 4,9 keer de voor 2021 verwachte brutobedrijfswinst (ebitda), terwijl het bedrijf groeit en het rendement op geïnvesteerd kapitaal (ROIC) structureel verbetert van nagenoeg 8 procent tot 13 à 15 procent tegen 2026. De analist sluit niet uit dat Bekaert later dit jaar nogmaals zijn vooruitzichten opkrikt. ‘Bekaert noteert nog altijd te goedkoop voor wat het biedt.’

Het aandeel won 1,2 procent tot 39,98 euro.

'Een weldoordachte deal'

Een kleine maand geleden stelde Montea zijn groeiambitie bij. Tegen eind dit jaar wil de specialist in logistiek vastgoed zijn portefeuille laten groeien tot 1,6 miljard euro. In dat verband kondigde Montea donderdagavond een dubbele investering in Nederland aan, goed voor 29 miljoen euro.

Op een gesaneerde site op het Bedrijventerrein Vosdonk in Etten-Leur (tussen Breda en Roosendaal) is Montea begonnen met de bouw van een nieuw distributiecentrum van 26.500 vierkante meter voor Bas Service Oriented Logistics. Het sluit aan op een distributiecentrum van 20.000 vierkante meter dat Montea in 2018 voor dezelfde klant realiseerde. Voor het nieuwe gebouw heeft Bas Service Oriented Logistics al een langdurige huurovereenkomst afgesloten.

Een tweede investering in Nederland gebeurt in Ridderkerk. Daar heeft Montea een distributiecentrum van 6.750 vierkante meter gekocht van VDH Forwarding & Wareousing. Na duurzame modernisering (laadpalen, ledverlichting, zonnepanelen) zal VDH het pand opnieuw huren voor een periode van tien jaar. De deal levert netto een jaarlijks huurinkomen van 1,8 miljoen euro op. Het gemiddeld aanvangsrendement bedraagt 6,2 procent.

Een mooi rendement dat het gemiddelde van de Nederlandse portefeuille van Montea - 5,2 procent - kan opkrikken, zegt ING-analiste Francesca Ferragina. Ze is ook zeer te spreken over het project in Etten-Leur. ‘Dit is een weldoordachte deal, die we appreciëren voor het creatieve vermogen om ruimte op een efficiënte manier te herbenutten, in een land waar maar weinig grond beschikbaar is en de leegstand van logistieke panden nagenoeg nul bedraagt.’ Ferragina heeft voor Montea een koopadvies en een koersdoel van 110 euro.

Montea klom 1,1 procent tot 99,8 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud