Euronext Brussel: onderbroken tango doet Exmar struikelen

©BELGA

Het farmabedrijf UCB kent een kleine tegenvaller met een kandidaat-geneesmiddel, maar kreeg vrijdag een klap op de beurs. Het kwartaalverlies van Exmar viel in slechte aarde, al zaten er volgens analisten ook positieve elementen in het rapport van de gasreder.

De meeste Europese beurzen gingen er licht op achteruit. De Bel20 was bij de slechtste presteerders met een verlies van 0,6 procent tot 4.008 punten. Dat was vooral te wijten aan UCB, dat 4,2 procent verloor tot 80,08 euro.

Het farmaconcern maakte donderdagavond bekend dat zijn kandidaat-geneesmiddel zilucoplan niet blijkt te werken om de zeldzame spierziekte IMNM te behandelen. Voor zilucoplan loopt ook een fase 3-onderzoek naar de behandeling van de spierziekte algemene myasthenia gravis (gMG). De resultaten daarvan verwacht UCB in het vierde kwartaal.

Een tegenslag die geen impact heeft, reageert Degroof Petercam-analist Thomas Guillot. In zijn waardering voor zilucoplan hield hij geen rekening met de behandeling van IMNM. Veel belangrijker is hoe het kandidaat-geneesmiddel presteert om gMG te behandelen, benadrukt hij. Zijn koopadvies en koersdoel van 110 euro blijven overeind.

Beleggers maakten zich wel zorgen. Ook de moederholding Tubize kreeg een klap van 3,7 procent tot 80,8 euro.

Tangolied

Herinnert u zich ‘Il postino’, de geprezen Italiaanse film uit 1994 over een postbode die elke dag per fiets de in ballingschap levende Pablo Neruda de post bezorgt? In een van de mooiste scènes danst de Chileense dichter met zijn geliefde op een tangolied van Carlos Gardel. Een innige, passionele dans die plots onderbroken wordt door een geërgerde buurvrouw.

De tangoscène uit 'Il Postino'

Dat is precies wat Exmar vorig jaar is overkomen toen het Argentijnse energiebedrijf YPF onverwacht het langetermijncontract voor de Tango FLNG opzegde. De drijvende lng-fabriek zit sindsdien zonder werk en tot een nieuwe job is gevonden, moet Exmar het zonder inkomsten van de Tango stellen.

Met als gevolg dat het nettoresultaat van de gastankerrederij over het eerste kwartaal 2,2 miljoen dollar rood kleurde. Beleggers reageerden ontzet en stuurden het aandeel bij de openingsbel meer dan 13 procent lager. Bij de slotbel was er nog een verlies van 5,1 procent tot 3,32 euro.

Analisten zijn zeker niet uitgesproken negatief. ‘De eerstekwartaalresultaten van Exmar waren in lijn met de verwachtingen, zonder groot nieuws over de Tango FLNG (…) terwijl de arbitrage rond de FSRU nog loopt’, zegt Bart Cuypers van KBC Securities. De FSRU, een drijvende hervergassingseenheid, is verhuurd aan de grondstoffentrader Gunvor. Dat bedrijf betaalt de maandelijkse huur, ook al is er momenteel geen opdracht voor de FSRU. Exmar heeft voor de FSRU echter een sale-and-lease-backovereenkomst afgesloten met het Chinese CSSE en daarover is Gunvor boos.

Cuypers wijst op het ‘goede resultaat’ - een bedrijfswinst van 7,7 miljoen dollar - van de scheepvaarttak. Het gebrek aan inkomsten van de Tango in combinatie met enkele resterende operationele uitgaven voor het schip en de hoge schuldenlast zullen wel op de resultaten van 2021 wegen. En mogelijk ook op die van 2022, mocht intussen geen tewerkstelling voor de drijvende lng-fabriek zijn gevonden. Cuypers handhaaft zijn ‘houden’-advies en koersdoel van 3,30 euro.

Exmar is actief op zoek naar commerciële opportuniteiten voor de Tango FLNG. Dankzij de ‘korte maar ongetwijfeld goede prestatie in Argentinië’ liggen de kansen niet slecht, zegt ING-analist Quirijn Mulder, die zijn advies (houden) en koersdoel (3,50 euro) behoudt.

BLIKVANGER

Vrijdag

In Europa kwamen de coronazorgen weer bovendrijven, zodat goede bedrijfsresultaten wat naar de achtergrond verdwenen. Beleggers wikken het plan van president Biden om rijke Amerikanen meer belasting te doen betalen. Ook cryptomunten kregen klappen.

Maandag

Drie zaken trekken de aandacht. Om 7 uur komt het gezondheidstechnologiebedrijf Philips met kwartaalcijfers. Om 10 uur weten we dankzij de Ifo-index hoe het met het Duitse ondernemersvertrouwen gesteld is. Na de slotbel van Wall Street presenteert Tesla de resultaten van het eerste kwartaal. De e-autobouwer verkocht 184.800 wagens, een ruime verdubbeling tegenover een jaar eerder.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud