Europese economie zet spurtje in

Europees commissaris voor Economische Zaken kan tevreden zijn: de economie lijkt 2017 sterk in te zetten ©EPA

De belangrijkste vinger aan de pols van de eurozone wijst op de snelste groei in vijf jaar.

De Europese economie is 2017 met uitstekende voornemens gestart. Dat is de conclusie die we kunnen trekken uit de invloedrijkste barometer van de eurozone, de maandelijkse rondvraag van onderzoeksbureau Markit bij zo'n 5.000 ondernemers. 

De index die Markit uit de rondvraag distilleert, steeg in december van 53,9 naar 54,4 punten. Dat is het hoogste niveau sinds midden 2011 en een stuk beter dan het voorlopige cijfer dat het onderzoeksbureau midden december vrijgegeven had.

Elk cijfer boven 50 wijst op een aantrekkende activiteit, een cijfer boven 54 suggereert zelfs dat de groei in vergelijking met de 0,3 procent in het derde kwartaal duidelijk versnelt.

'We verhogen onze prognose voor de groei in de eurozone in 2017 tot 2 procent, van 1,6 procent', zegt Credit Suisse-econome Anais Boussie in een reactie. Ze is zo een stuk optimistischer dan de consensus onder economen, die het bij 1,4 procent groei houdt. Boussie wijst op vier onderschatte groeimotoren in 2017:

  1. De netto-uitvoer, met dank aan een aantrekkende wereldeconomie en een zwakkere euro
  2. De bouw, die zijn prille herstel in 2016 zal doorzetten
  3. De overheidsuitgaven, met dank aan typische scheut 'pre-verkiezingen' uitgaven in de grote economieën
  4. De voorraden. Want bedrijven zullen hun vrijwel lege schappen stockeren nu er meer vertrouwen in duurzaam herstel is.
©Tijd Multimedia

Inflatie

Ook de inflatie vertoont een teken van leven. Volgens de Europese cijferaars van Eurostat is de inflatie in de eurozone in december gestegen tot 1,1 procent, van 0,6 procent in november. Dat is het hoogste peil in drie jaar.

Ook aan 'de fabriekspoort' is die trend te merken: 'De prijsdruk blijft toenemen, met een toename van zowel de input- als de outputprijzen', geeft Markit nog mee. Met andere woorden: ondernemers zien de grondstoffenprijzen stijgen en rekenen die prijsstijging ook door. 

Let wel: voor de Europese Centrale Bank (ECB) victorie kraait omdat de toename van de levensduurte eindelijk richting de beoogde 'minder dan, maar dicht bij 2 procent' beweegt, is het belangrijk te weten of de opstoot tijdelijk dan wel duurzaam is.

Olieprijzen

Een belangrijk deel van de verklaring ligt immers in de sterke remonte van de olieprijzen. En daar hebben de miljarden die ECB-voorzitter Mario Draghi in de economie pompt weinig verdienste aan, wel het oliekartel OPEC, dat op aansturen van Saoedi-Arabië voor het eerst in acht jaar de oliekraan wat minder enthousiast laat openstaan.

Daarom is het belangrijk ook de kerninflatie in de gaten te houden, de inflatie zonder volatiele energie- en voedingsprijzen. Die noteert al maanden hardnekkig onder de grens van 1 procent, wat aangeeft dat er uitgezuiverd van olieprijzen nauwelijks enige inflatoire druk 'in de pijplijn' zit. In december was er wel een kleine stijging, van 0,8 naar 0,9 procent. 

Pas als die kerninflatie echt tekenen van leven vertoont, zal de druk op Draghi toenemen om de minstens tot december beloofde stimulus te beginnen temperen. Voorlopig lijkt de kans gering. 'De heropleving van de inflatie zal waarschijnlijk in de loop van 2017 milderen, zodra het effect van de duurdere olie uitgewerkt is. Maar tegelijk zal door de sterke stijging van de Duitse inflatie het debat over het einde van de stimulus intenser worden', merkt ING-econoom Bert Colijn op. 

©Tijd Multimedia

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud