Advertentie

Europese gasprijs door het dak: + 40 procent in twee weken

Het Nord Stream 2-project moet het vervoer van aardgas van Rusland naar Duitsland mogelijk maken. ©REUTERS

Het belangrijkste gascontract tikt woensdag de kaap van 70 euro per megawattuur aan.

Op de energiemarkt zijn alle ogen gericht op de Europese gasprijs. Die gaat sinds enkele weken door het dak.

Sinds begin september steeg de Nederlandse TTF-future, het belangrijkste gascontract in Europa, met 40 procent van 50 naar 70 euro woensdagmorgen. Sinds begin dit jaar ging de gasprijs ruim maal drie.

De gasprijzen stijgen omdat de Europese voorraden tijdens de lente en de zomer onvoldoende zijn aangevuld voor de komende winter. Bovendien ligt het aanbod van grote leveranciers als Rusland en Noorwegen lager dan normaal, net als de aanvoer van lng per schip.

De recentste zorg voor de Europese gasmarkt is de orkaan Nicholas. Die bedreigt de Amerikaanse Golfkust en kan de Amerikaanse uitvoer van lng doen haperen. Daarnaast is er in het VK weinig wind en dus minder windenergie, waardoor meer stroom moet komen van gas. Elke tegenvaller is momenteel slecht nieuws door de lage gasvoorraden.

Opvallend: de aandelen van de Europese olie- en gasproducenten profiteren amper van de gasrally. De Euro Stoxx Oil & Gas-index noteert sinds begin deze maand slechts 2,5 procent hoger. Almaar meer beleggers sluiten olie -en gasaandelen uit om duurzaamheidsredenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud