Ex-voorzitter beurshuis Dierickx Leys overleden

Wilfried Dierickx. ©Daniël Rys

Wilfried Dierickx, de ex-voorzitter van Dierickx Leys en van de beurs van Antwerpen, heeft bijgedragen tot de vervlaamsing van de beurswereld.

'Zonder hem zouden we hier niet zitten', zegt Herman Hendrickx, de directievoorzitter van Dierickx Leys Private Bank. 'Zijn verdienste is dat hij het wisselagentschap Dierickx en Cie heeft omgevormd en uitgebouwd tot een beursvennootschap en later tot een effectenbank.'

Dierickx trad in 1956 in dienst bij het Antwerpse wisselagentschap dat zijn grootvader Jozef in 1901 had opgericht en volgde in 1967 zijn vader Lodewijk op. Dierickx en Cie fusioneerde in 1996 met sectorgenoot Verbeeck, Leys & Cie en vormde de beursvennootschap Dierickx, Leys & Cie.

De benaming werd in 2015 gewijzigd in Dierickx Leys Private Bank. De bank beheert vandaag meer dan één miljard euro en heeft 35 personeelsleden in voltijdse equivalenten.

'Speelde een pioniersrol'

Fonne Hendrickx, de ex-directievoorzitter van de beurs van Antwerpen, beklemtoont dat Dierickx een belangrijke invloed had op de sector van de wisselagenten en later beursvennootschappen. 'Hij speelde een pioniersrol bij de invoering van de elektronische verwerking van beursorders en besefte snel dat beurshuizen moesten focussen op privaat cliënteel.'

De meer dan 200 wisselagenten en later beurshuizen hadden tot het einde van de jaren 80 een monopolie voor de verwerking van beursorders. Zij kregen in 1990 concurrentie van de banken, die zelf een beursvennootschap mochten oprichten en zo directe toegang kregen tot de beurs. Veel wisselagenten zagen hun inkomsten fors dalen en verdwenen.

Dierickx, die 86 jaar oud werd, heeft ook bijgedragen tot de vervlaamsing van de beurswereld. 'In het begin van de jaren 70 was Frans de voertaal op de beurs van Antwerpen', zegt Fonne Hendrickx. 'Dierickx was een beetje de Lieven Gevaert van de haute finance.' Gevaert, de oprichter van Gevaert Photoproducten, de voorloper van Agfa-Gevaert, promootte tussen de twee wereldoorlogen het gebruik van het Nederlands in het bedrijfsleven en het onderwijs.

Dierickx was in de jaren 70 bestuurder van Uitgeversbedrijf Tijd, dat toen De Financieel-Economische Tijd uitgaf. Hij zetelde namens de beurs van Antwerpen in de raad van bestuur, omdat de beurs aandeelhouder was van Uitgeversbedrijf Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content