Fed belooft voortzetting nulrentebeleid

Janet Yellen ©Photo News

De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft zoals verwacht beslist de aankoop van staatsobligaties en herverpakte hypotheken stop te zetten. Ze belooft haar nulrentebeleid nog geruime tijd te handhaven, hoewel de arbeidsmarkt verbetert.

De stopzetting van de derde ronde geld drukken werd algemeen verwacht, omdat het economisch herstel doorzet. De Fed kocht sinds september 2012 voor 1.660 miljard dollar schuldpapier om de langetermijnrente laag te houden en de economie meer zuurstof te geven.

'De vooruitzichten voor de arbeidsmarkt zijn substantieel verbeterd sinds de start van het aankoopprogramma', zegt de Fed in een toelichting bij het rentebesluit. 'We zien voldoende sterkte in de bredere economie om verdere vooruitgang te boeken naar maximale werkgelegenheid in een context van pristabiliteit. Daarom hebben we beslist het aankoopprogramma te beëindigen.'

Ook de boodschap over de recente economische ontwikkelingen is optimistisch. 'De arbeidsmarkt is verder verbeterd, met een solide stijging van het aantal jobs en daling van de werkloosheid.' De werkloosheidsgraad daalde in september naar het laagste peil in zes jaar.

Toch bevestigt de Fed zijn belofte om het nulrentebeleid 'nog geruime tijd' voort te zetten. Wat die belofte precies betekent, is niet duidelijk. 'Die timing slaat op alles tussen twee maanden en een jaar', zei Fed-ondervoorzitter Stanley Fischer onlangs. Analisten verwachten dat de Fed vanaf het midden van 2015 de rente zal optrekken.

De Fed maakt zich voorlopig geen grote zorgen over de vertraging van de inflatie. 'De kans dat de inflatie een lange periode lager blijft dan 2 procent (de doelstelling) is sinds begin dit jaar verminderd.' De inflatie bedraagt nu 1,5 procent.

Bestuurder Narayana Kocherlakota stemde tegen het rentebesluit omdat hij wel bezorgd is over de lage inflatie. Hij vindt dat de Fed staatsobligaties en hypotheken moet blijven kopen en beloven dat het nulrentebeleid wordt gehandhaafd tot de inflatieverwachtingen zijn gestegen tot 2 procent.

Het optimisme van de Fed over de economie leidde tot een flinke stijging van de dollar. Daardoor zakte de euro met één cent naar 1,264 dollar. De aandelen- en obligatiemarkten reageren rustiger en nogal wispelturig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud