Advertentie

Fed opent deur voor renteverhoging in september

Janet Yellen, voorzitster van de Amerikaanse centrale bank. ©Bloomberg

De Amerikaanse centrale bank (Fed) zegt dat de arbeidsmarkt en huizenmarkt verder zijn verbeterd. Ze houdt daarmee de deur open voor een renteverhoging in september.

'De arbeidsmarkt is verder verbeterd, met een solide groei van het aantal jobs en een daling van de werkloosheid', zegt de Fed in een toelichting bij het rentebesluit. 'Ook de huizenmarkt is verder verbeterd.' Na de vorige vergadering was de Fed voorzichtiger over zowel de arbeidsmarkt als de huizenmarkt.

Ook een andere zin uit de boodschap van de centrale bank trekt de aandacht: 'Het zal gepast zijn de rente te verhogen wanneer we nog wat verbetering hebben gezien van de arbeidsmarkt.' De toevoeging van het woord 'wat' in die zin is belangrijk. Dat betekent dat er niet veel vooruitgang meer nodig is om een verstrakking van het monetair beleid te rechtvaardigen.

Fed-voorzitster Janet Yellen heeft al herhaaldelijk gezegd dat de Fed wellicht nog dit jaar de rente zal verhogen. Maar ze houdt voor de precieze timing alle opties open. De toelichting van het rentebesluit vergroot echter de kans dat de centrale bank al op 17 september het nulrentebeleid stopzet.

De beoordeling van de inflatie veranderde niet, hoewel de recente daling van de olie- en grondstoffenprijzen de inflatieverwachtingen heeft doen dalen. De Fed blijft geloven dat de inflatie op middellange termijn zal stijgen naar de doelstelling van 2 procent.

'Een paar goede banenrapporten, het volgende wordt volgende week gepubliceerd, zou genoeg zijn om een meerderheid voor een strakker monetair beleid te doen stemmen', zegt ING-econoom James Knightley. 'Wij blijven een renteverhoging voorspellen in september.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud