Advertentie

Fed verwacht eerste renteverhoging al in 2023

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank ©REUTERS

De hoger dan verwachte economische groei en inflatie in de VS vervroegen de voorziene timing van de eerste renteverhoging. De Amerikaanse obligatie- en aandelenmarkten reageerden negatief en de dollar steeg.

‘Veel bestuurders denken dat de doelstellingen van maximale werkgelegenheid en gemiddeld 2 procent inflatie iets sneller dan verwacht worden bereikt’, zei Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), op een persconferentie. Daarom signaleren de centraal bankiers dat ze wellicht al in 2023 de rente zullen optrekken.

Die bijsturing van de timing van de eerste renteverhoging komt niet helemaal onverwacht. Maar het signaal dat de Fed in 2023 twee renteverhogingen verwacht is wel een verrassing. Tot dusver zeiden de bestuurders van de Fed dat ze het nulrentebeleid minstens tot eind 2023 zouden aanhouden.

Het unaniem goedgekeurde rentebesluit verwijst naar de positieve impact van de vaccinaties op de economie. ‘De vooruitgang van de vaccinaties heeft de verspreiding van Covid-19 in de VS verminderd. Door die vooruitgang en de sterke steun van het beleid zijn de indicatoren van de economische activiteit en werkgelegenheid sterker geworden.’

Angst voor besmetting

De Fed verwacht voor dit jaar 7 procent economische groei in plaats van 6,5 procent. ‘Dat is de hoogste groei in decennia’, onderstreepte Powell. Ook de inflatieprognoses zijn verhoogd. De Fed ziet de inflatie in 2021 versnellen naar 3,4 in plaats van 2,4 procent.

Maar Powell blijft voorzichtig. ‘Het herstel is niet volledig en er blijven risico’s. De werkloosheidsgraad van 5,8 procent blijft hoog en onderschat de werkloosheid omdat de participatiegraad is gedaald.’ Hij verwees naar de angst voor besmetting en de tijdelijke verhoging van de werkloosheidsuitkeringen.

Bovendien herhaalde de Fed-voorzitter dat de stijging van de inflatie tijdelijk is. ‘De inflatie daalt vanaf 2022 weer naar onze langetermijndoelstelling.’ De bestuurders van de Fed zien de inflatie volgend jaar terugvallen naar 2,1 procent.

Maar een afbouw van de stimulus is nog niet voor morgen. De Fed herhaalt dat hij elke maand voor minstens 120 miljard dollar staatsobligaties en herverpakte hypotheken blijft kopen tot een ‘substantiële verdere vooruitgang’ is geboekt naar de doelstellingen van maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit. Volgens de Fed komt maximale werkgelegenheid overeen met een werkloosheidsgraad van 4 procent.

Negatief

Powell zei dat de bestuurders een discussie hebben gevoerd over hoe ver de vooruitgang naar de dubbele doelstelling is gevorderd. Maar hij liet niet in zijn kaarten kijken over de timing van de vermindering van de obligatieaankopen. Economen verwachten dat de Fed rond de jaarwisseling zal beginnen met een verlaging van de obligatieaankopen.

De Amerikaanse obligatie- en aandelenmarkten reageerden negatief op het vooruitzicht van een vroeger dan verwacht begin van de renteverhogingen. De tienjaarsrente steeg met een zevental basispunten en de Dow Jones en S&P500-index brokkelden af. De dollar verstevigde. Daardoor daalde de euro met zowat 1 cent naar net boven 1,20 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud