Federal Reserve loopt in ijltempo leeg

Begin deze maand benoemde Amerikaans president Donald Trump Jerome Powell tot nieuwe gouverneur van de Federal Reserve ©EPA

Nu Janet Yellen er voor bedankt om na de degradatie te blijven zitten, zullen begin 2018 vier van de zeven bestuurszitjes bij de Amerikaanse centrale bank vacant zijn.

Echt verrassend was de boodschap van Janet Yellen maandagavond niet. De voorzitster van de Amerikaanse centrale bank liet weten af te zwaaien op 3 februari 2018. Op die dag neemt huidig bestuurder Jerome Powell over als voorzitter, nadat president Donald Trump hem begin deze maand boven Yellen verkoos.

In principe had Yellen nog haar ambtstermijn als 'gewoon' bestuurder kunnen uitzitten, tot januari 2024. Maar daar voelde ze duidelijk weinig voor. Daarmee houdt de leegloop van de Federal Reserve aan. In september gaf ook de nummer van de centrale bank, Stanley Fischer, er de brui aan

Bij de start als voorzitter zal Powell behoorlijk eenzaam ogen. Want van de zeven bestuurszitjes zullen er liefst vier vacant zijn. Na de exit van Yellen, zullen naast Powell alleen nog Lael Brainard en Randal Quarles in het bestuur zetelen.

Quarles is door Trump voorgedragen als vervanger van Fischer, een benoeming die intussen door de Senaat is bevestigd. Brainard zal dan nog de enige bestuurder zijn die door Trumps voorganger Barack Obama is voorgedragen. Het gros van de namen die Obama tijdens zijn tweede ambtstermijn voordroeg, sneuvelde in de door Republikeinen gecontroleerde Senaat. 

Het gevolg is nu dat Trump een unieke kans krijgt de centrale bank helemaal naar zijn hand te zetten. De vele vacatures zijn wel een extra factor van onzekerheid op een ogenblik dat de Fed net begonnen is zijn door tien jaar crisisbestrijding tot 4.450 miljard dollar opgezwollen balans voorzichtig af te bouwen.

Ook over het rentebeleid is er grote onzekerheid: de stevig groeiende economie en lage werkloosheid pleiten voor een snelle normalisatie van het rentebeleid, de hardnekkig lage inflatie suggereren eerder een zachte aanpak.  

Gesponsorde inhoud

Partner content