Franse groei stelt teleur

De Franse president Emmanuel Macron heeft er een kopzorg bij ©EPA

Emmanuel Macron heeft er een kopzorg bij: de Franse president ziet de groei slabakken, terwijl hij sterke groei nodig om heeft om zijn hervormingen aan de bevolking te verkopen.

De koele cijferaars van de Franse statistische dienst Insée maakten vrijdag de beroerde week van Emmanuel Macron compleet. De president heeft al af te rekenen met een schandaal rond zijn persoonlijke lijfwacht en daar komt nog eens een slabakkende economie bij. 

Het Insée raamt dat de groei deze lente net als in het eerste kwartaal op een ontgoochelende 0,2 procent bleef steken. Dat is minder dan de 0,3 procent die economen verwachtten en onderstreept dat de Franse economie na een sterk 2017 dit jaar nauwelijks op toerental raakt. 

Volgens de statistische dienst lieten vooral de gezinnen de armen zakken: de consumptie nam licht af. Ook de buitenlandse handel roomde de groei af, omdat de uitvoer minder sterk toenam dan de invoer.

De groei krijgt ook een boost door voorraadopbouw. Dat is dan weer geen goed signaal, omdat zelfs als de vraag aantrekt bedrijven de komende maand in de eerste plaats de goed gevulde schappen zullen aanspreken. 

De krasselende economie is een tegenvaller voor Macron. De president heeft een stevige groei nodig om de bevolking ervan te overtuigen dat zijn ambitieuze en onpopulaire hervormingen die hij doorvoert vruchten afwerpen. 

Het Elysée rekent voor 2018 op 2 procent groei, maar dat lijkt nu buiten bereik. 'Niet meer haalbaar', oordeelt Natixis-econoom Philippe Wächter. Hij rekent slechts op 1,5 procent groei, een scherpe vertraging vergeleken met de 2,3 procent in 2017.

Niet dat Frankrijk een alleenstaand geval is. In heel de eurozone valt in 2018 de groei tegen na een verrassend sterk 2017. Ook al minimaliseren Europese centraal bankiers die terugval, toch vormt de zwakkere groei een extra excuus voor ECB-voorzitter Mario Draghi om de rente tot diep in 2019 op nul te betonneren

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud