Ghelamco haalt meer op dan verwacht

Het voetbalstadion van AA Gent. ©Photo News

De vastgoedontwikkelaar heeft woensdag met de uitgifte van obligaties 101,6 miljoen euro opgehaald bij beleggers.

Ghelamco Invest wilde minstens 75 miljoen euro inzamelen met vijf- en zevenjarige obligaties. Maar de doelstelling was eigenlijk 100 miljoen, zegt bestuurder Philip Neyt.

De appetijt van beleggers was nog iets groter. Beleggers tekenden in voor 101,6 miljoen, waardoor de uitgifte na één dag werd afgesloten. De vijfjarige obligaties met een coupon van 4,3 procent haalden bijna 50 miljoen op, de zevenjarige obligaties met een coupon van 4,8 procent meer dan 50 miljoen.

De coupons van 4,3 en 4,8 procent zijn in de huidige context van lage rente aan de hoge kant. Neyt zegt dat er verscheidene redenen zijn waarom het rendement hoog is. ‘De hoge coupon houdt rekening met de verwachting dat de rente in de komende jaren zal stijgen en met de risico’s die gepaard met de ontwikkeling van vastgoedprojecten. Bovendien zijn de obligaties illiquide (niet vlot verhandelbaar) en heeft Ghelamco geen kredietrating.’

Als Ghelamco een kredietrating zou aanvragen, zou het wellicht score BB krijgen, zegt een obligatiespecialist. BB is een rommelrating.

De vastgoedspecialist gebruikt de opbrengst om een oude obligatie van 70 miljoen met een coupon van 6,25 procent terug te betalen. De rentelasten zullen dus dalen. De rest van de opbrengst dient om de verdere groei te financieren.

Het grootste deel van de obligaties is geplaatst bij Belgische en Luxemburgse investeerders. Aangezien de obligaties in coupures van 100.000 euro werden aangeboden, richtte Ghelamco zich op institutionele beleggers. Verzekeraars, vermogensbeheerders en private banking klanten tekenden in.

Ghelamco kan zijn met het huidige uitgifteprogramma van schuldpapier tot 250 miljoen euro ophalen. Het is bekend als bouwer van het Gentse voetbalstadion.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n