'Gouden cyclus' jaagt Duitse economie aan

Eén van de weinige zaken waar de bonte coalitie van Duitse regeringsonderhandelaars het vlot eens over kunnen raken, is meer geld spenderen. ©REUTERS

Terwijl politiek Berlijn surplacet, draait de Duitse economie dankzij een lage rente en zo goed als volledige tewerkstelling op volle toeren.

De Duitse economie blijft als een tierelier lopen. Volgens het jongste rapport van de cijferaars van Destatis versnelde de V8 onder de motorkap van de eurozone in het derde kwartaal nog. Het bruto binnenlands product (bbp) groeide met een beter dan verwachte 0,8 procent, van 0,6 procent in de lente. Jaar op jaar is er 2,3 procent groei. 

Op meer gedetailleerde cijfers is het nog enkele weken wachten, maar Destatis geeft nu al aan dat de groei breed gedragen wordt. In de zomer presteerden vooral de uitvoer en de bedrijfsinvesteringen sterk, maar ook de gezins- en de overheidsconsumptie bleven op een hoog peil.

'De gouden cyclus van de Duitse economie duurt maar voort', stelt ING-econoom Carsten Brzeski vast. 'En vooruitblikkend is er weinig reden om een abrupt eind te vrezen. De lage rente zal de bouw en de investeringen blijven steunen. En de sterke arbeidsmarkt staat samen met de lage inflatie en hogere lonen garant voor toekomstige groei.'

Jamaica

Bovendien sluit Brzeski niet uit dat de Duitse regering na jaren waarin ze heel hard op de kleintjes lette - voor afscheidnemend minister van Financiën Wolfgang Schäuble was de 'Schwarze Null' heilig - de teugels wat meer viert.

Kanselier Angela Merkel voert op dit ogenblik na haar 'overwinningsnederlaag' bij de verkiezingen van 24 september coalitiegesprekken met een bonte 'Jamaica-coalitie' van christendemocraten, liberalen en groenen. 'Hoe moeilijk de gesprekken ook lopen, meer spenderen blijft de grootste gemene deler waar het vlotst overeenstemming over bereikt kan worden.'

Brzeski stipt aan dat zelfs bij een nulgroei in het lopende kwartaal de Duitse economie dit jaar met 2,4 procent zal groeien, de beste prestatie sinds 2011. Daarmee zou Duitsland dit jaar verre van de beste Europese prestatie leveren. Koplopers zijn de Centraal-Europese landen die sterk in de Duitse industriële logistiek en de industriële keten ingebed zijn. De Europese Commissie voorspelt dat Polen, Tsjechië en Hongarije dit jaar zo'n 4 procent groeien.

Gesponsorde inhoud

Partner content