Goudprijs veert op

De Barrick-goudmijn in het Argentijnse Veladero. Barrick is één van de gouddelvers die recent aankondigde minder goud te zullen ophalen (foto: Bloomberg) ©BLOOMBERG NEWS

Na een beroerd 2013, is de goudprijs op kousenvoeten aan een herstel bezig. Beleggers wagen zich terug in het edelmetaal, terwijl goudmijnen het aanbod terugschroeven.

Zo spectaculair als de val in 2013 was, zo geruisloos is de remonte van de goudprijs in 2014. In 2013 kende het edelmetaal met een daling van 28 procent het slechtste jaar sinds 1981, toen het goud de weerbots ondervond van een sterk jaar voordien. In 1980 deden de tweede oliecrisis en de spanningen rond Iran de belegger en masse in goud vluchten.

Woensdag steeg de goudprijs in Londen even tot 1.363 dollar per ounce, het hoogste niveau sinds september en 13 procent boven de 1.200 dollar waarmee het jaar afgetrapt werd.

Analisten verwijzen naar de oplopende spanning in Oekraïne, wat het goud als klassieke toevluchtsoord in crisistijden ten goede komt. Maar belangrijker lijkt gewoon de wet van vraag en aanbod.

Eerst de vraag. Uit de jongste studie van de World Gold Council bleek dat de juwelenvraag grotendeels een nuloperatie is tussen een tanende vraag uit India en een boomende vraag uit China, dat India onttroont heeft als de belangrijkste goudmarkt ter wereld.

Trackers

De beleggersvraag is een ander paar mouwen. Die koelde in 2013 fors af, vooral omdat beleggers in het vooruitzicht op een minder op stimulus beluste Amerikaanse centrale bank alle in beursgenoteerde beleggingsfondsen ('trackers') verpakte gokjes fors terugdraaiden.

Goudtrackers waren eind 2013 volgens data van Bloomberg nog goed voor 56 miljoen ounce fysiek goud (ongeveer 1.760 ton), tegenover een piek van 84 miljoen ounce bij de piek in februari 2013. Maar de jongste maand is er een voorzichtig herstel merkbaar (zie grafiek onderaan).

Even belangrijk is het vooruitzicht op een krimpend aanbod van goud. Precies die forse koersdaling van goud zet grote goudmijngroepen er toe aan flink wat investeringen in de koelkast te zetten. De drie grootste gouddelvers, Barrick, Kinross en Goldcorp, snoeiden fors in hun reserves en verwachten tussen 15 en 33 procent minder goud op te halen. Een belangrijk deel van de reserves zijn bij de huidige goudprijs immers niet meer rendabel op te halen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content