Het woordje 'tijdelijk' weegt op de beurzen

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©AFP

De Amerikaanse centrale bank (Fed) doet met één woord de hoop op een renteverlaging vervagen.

Niet het rentebesluit dat de Fed woensdagavond publiceerde, maar een uitspraak van voorzitter Jerome Powell op de persconferentie doet donderdag de markten bewegen. Powell antwoordde op een vraag van een journalist dat de lagere inflatie van dit jaar 'tijdelijk' is. Met die uitspraak ontnam hij de financiële markten de hoop op een renteverlaging.

Powell noemt lage inflatie tijdelijk

Kerninflatie

De kerninflatie - de inflatie exclusief voeding en energie - daalt in de VS. In december was ze met 1,95 procent zo goed als gelijk aan de doelstelling van 2 procent. In maart is ze al teruggelopen naar 1,55 procent, terwijl de arbeidsmarkt in Amerika nog altijd op volle toeren draait.

Goedkopere vermogensbeheerdiensten, kleding en vliegtuigtickets drukken de inflatie.
Jerome Powell
Voorzitter Amerikaanse centrale bank

De zwakke kerninflatie in combinatie met Powells eerdere bocht (van monetaire havik naar duif) voedde de hoop bij beleggers dat de Fed de rente spoedig zou verlagen. Nu de voorzitter zegt dat de lagere kerninflatie 'tijdelijk' is, valt die hoop weg.

Marktreactie

De financiële markten reageerden ontgoocheld op de reactie van de centraal bankier. De rente op een tweejarige staatsobligatie dikte met 10 basispunten aan tot 2,3 procent. De Amerikaanse beurzen - die voor het besluit van de Fed nog vlak noteerden - sloten gisteren met verliezen van meer dan een half procent.

Europa zet de neerwaartse rit donderdag voort met een gemiddeld verlies van 0,4 procent. Ook de Bel20 levert een half procent in. 

Tijdelijk?

Inmiddels ontstaan vragen over de correctheid van de uitspraak van Powell. Want zijn het wel tijdelijke factoren die de inflatie lager duwen? Powell noemde na zijn uitspraak drie voorbeelden van goederen die de prijsindex voor de kerninflatie drukken: vermogensbeheerdiensten, kleding en vliegtuigtickets.

Maar juist die goederen en diensten zijn volgens een analyse van de Fed van San Francisco acyclisch. Dat betekent dat ze niet hard meedeinen op de golven van de economie. Daarnaast zijn 10 van de belangrijkste 15 productsectoren in de inflatiemeting sinds december gedaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud