Intervest klopt voor het eerst sinds 1999 bij belegger aan

Een impressie van het Gold Forum, het nog te bouwen logistieke centrum in Eindhoven waar Intervest in investeert ©Kero Vastgoed

Intervest Offices & Warehouses wil 100 miljoen euro ophalen. Na de recente dealkoorts in Nederland schurkte de vastgoedgroep tegen haar schuldenlimiet aan.

Intervest Offices & Warehouses   klopt voor het eerst sinds de beursgang in 1999 bij de belegger aan.

De vastgoedgroep hoopt via een publieke kapitaalronde net geen 100 miljoen euro op te halen. Vanaf morgen tot 26 november kunnen aandeelhouders per 7 bestaande aandelen intekenen op 2 nieuwe, tegen de gunstprijs van 18,50 euro per aandeel.

-8%
Vriendenprijs
De aandeelhouders van Intervest kunnen intekenen op nieuwe aandelen tegen een korting van 8 procent op de netto-actiefwaarde

De intekenprijs is een korting van 15 procent op de beurskoers gisterenavond, minus het al verworven dividend over het boekjaar. De nieuwe aandelen hebben dus geen recht op het brutodividend van 1,28 euro, dat berekend werd tot 29 november wanneer de nieuwe aandelen worden uitgegeven. Over het hele boekjaar mikt de vastgoedgroep op een dividend van 1,40 euro bruto. De gedeeltelijke coupon en het inschrijvingsrecht worden vandaag na beurstijd afgesplitst.

De prijs is ook een korting op onderliggende portefeuille, die Intervest per 30 september op 20,04 euro per aandeel inschatte.

Vriendenprijs

Zo'n vriendenprijs is courant bij een kapitaalronde met voorkeurrecht. Zo worden de aandeelhouders zachtjes aangepord om in te tekenen.

In tegenstelling tot een private plaatsing kunnen bij een kapitaalverhoging met voorkeurrecht kleine beleggers vermijden dat hun belang verwaterd wordt. Nieuwe aandeelhouders kunnen bij een publieke kapitaalronde geen gebruik van maken van de gunstprijs, tenzij ze op de beurs de nodige inschrijvingsrechten kopen. 

Een complete verrassing is de kapitaalverhoging van Intervest niet: CEO Jean-Pierre Sols had deze zomer al aangegeven dat een kapitaalverhoging waarschijnlijk was. De schuldgraad was per 30 september tot 48 procent gestegen. Dat oogt vergeleken met het wettelijk maximum van 65 procent comfortabel, maar is het niet. De meeste vastgoedspelers proberen de schuldgraad niet te veel boven 50 procent te laten uitstijgen. Zo vermijden ze dat hun bankiers zenuwachtig worden en behouden ze zelf bewegingsruimte als zich interessante deals aanmelden. 

Die deals waren er de jongste weken voor Intervest, dat zich steeds meer op logistiek vastgoed is gaan toeleggen en recent in Nederland het geld nog extra heeft laten rollen

De meeste beurshuizen hebben de opvolging van het aandeel tijdelijk opgeschort omdat ze betrokken zijn bij de kapitaaloperatie. Voordien hadden KBC Securities en Degroof Petercam een koopadvies voor het aandeel. Het blad De Belegger is enthousiast over het groeipad van Intervest O&W en raadt aan in te tekenen. 'Het gewicht van de logistieke magazijnen neemt toe. Hoe groter het gewicht in dit segment, hoe hoger de premie zal worden tegenover de intrinsieke waarde', stelt het beursblad.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud