JPMorgan koopt Italiaanse en Amerikaanse staatsobligaties

JPMorgan Asset Management stapt in Italiaans en Amerikaans staatspapier. ©EPA

De Amerikaanse zakenbank ziet de rente verder dalen.

JPMorgan Asset Management koopt Amerikaanse en Italiaanse staatsobligaties omdat het een ruimer monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank (Fed) en Europese Centrale Bank (ECB) verwacht.

Fondsmanager Seamus Mac Gorain zegt dat de Fed de rente meerdere keren zal knippen. De tienjaarsrente zal volgens hem dalen tot 1,75 procent tegen het einde van december. En mogelijk zit er meer in het vat:

Een van de vragen die wij onszelf stellen is of de Fed de rente terug naar nul zal brengen.
Seamus Mac Gorain
Fundmanager bij JPMorgan Asset Management

Op dit moment noteert de Amerikaanse tienjaarsrente aan 2,06 procent. Als de tienjaarsrente daalt, stijgt de waarde van obligaties, waardoor er koerswinst behaald kan worden.

Herstart van het opkoopprogramma

Mac Gorain verwacht ook dat de ECB haar opkoopprogramma voor obligaties zal herstarten:

We verwachten dat het opkoopprogramma van de ECB in de komende maanden zal komen en dat zou heel erg gunstig voor Italië zijn.
Seamus Mac Gorain
Fondsmanager JPMorgan Asset Management

De fondsbeheerder zegt verder dat hij september ziet als de meest logische startdatum voor het programma.

Italiaanse rente

De Italiaanse tienjaarsrente is deze week sterk gedaald. De tienjaarsrente bedraagt vrijdag 1,77 procent, 33 basispunten lager dan een week eerder. De rentedaling is te danken aan twee factoren. Zo zegt de Europese Commissie (EC) niet meer van plan te zijn om Italië op het strafbankje te zetten, omdat het land belooft zijn begrotingstekort binnen de perken te houden. Eerder lag het land nog op ramkoers met de EC, omdat onder andere vicepremier Matteo Salvini zei lak te hebben aan de Europese begrotingsregels.

Daarnaast ging de rente lager doordat de Europese Raad de algemeen directeur van het IMF, Christine Lagarde, naar voren schoof als opvolger van ECB-voorzitter Mario Draghi. Analisten verwachten dat Lagarde het lagerentebeleid van Draghi zal voortzetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect