analyse

Jamie Dimon, de richtingaanwijzer van Wall Street

Beleggers hopen dat Jamie Dimon morgen het Amerikaans resultatenseizoen met een optimistische noot aftrapt ©AFP

34 keer stelde de Dow Jones sinds de verkiezing van Donald Trump het record scherper. Er ligt dus flink wat druk op Wall Street-veteraan Jamie Dimon om met de aftrap van het resultatenseizoen niet onder de lat te gaan.

Noblesse oblige. Jamie Dimon, de grote overlever van Wall Street, mag donderdag het resultatenseizoen op Wall Street op gang schieten. De CEO van bankgigant JPMorgan  geeft om kwart voor zeven lokale tijd - kwart voor één Belgische tijd - de cijfers over het eerste kwartaal vrij. Rivalen Wells Fargo en Citigroup geven respectvol Dimon een goed uur voorsprong en volgen om 14 uur met de cijfers. 

Tussen haakjes: jarenlang moest JPMorgan het startschot aan Alcoa laten. Maar die aluminiumgroep kan niet meer in recordtempo haar cijfers bijeenrapen sinds ze op 1 november zichzelf in twee hakte. De twee helften van het oude Alcoa - het nieuwe Alcoa en Arconic - komen pas over twee weken met cijfers. 

Dimon zal dus de toon zetten. En dit keer ligt de lat hoog. Beleggers rekenen namelijk op een sterk kwartaal. Die zien de nettowinst stijgen van een kleine 5 miljard naar ruim 5,4 miljard dollar, per aandeel zou volgens het legertje JPMorgan-watchers onder de analisten de winst van 1,34 naar 1,52 dollar stijgen. 

Dank u, Janet

De reden voor dat optimisme is dubbel. Ten eerste is er het opgeklaarde renteklimaat. Federal Reserve-voorzitster Janet Yellen maakte eind 2015 komaf met de nulrente en krikte die rente de voorbije vier maanden twee keer op en dat doet wonderen voor de rentemarge. Die marge is het kernmetier van een bank en is de vergoeding die banken verdienen voor het recycleren van kortetermijndeposito's in langetermijnkredieten.

Welnu: historisch gezien rekenen banken die hogere rente meteen door aan hun kredietnemers, maar laten ze hun spaarders maar voor de helft meegenieten op hun deposito's. Een stevige boost voor de rente-inkomsten dus, al waarschuwde CFO Marianne Lake in februari bij de voorstelling van de jaarcijfers beleggers niet te hard van stapel te lopen. 'Deze film hebben we nog nooit gezien', zei ze, doelend op het feit dat banken met geldmarktfondsen in een bittere strijd om deposito's verwikkeld zijn en dus mogelijk sneller dan vroeger renteverhogingen moeten doorspelen. 

Een tweede factor zijn de tradinginkomsten, 'FICC' in het jargon. Dat zijn de inkomsten uit de handel in obligaties (fixed income), valuta (currencies) en grondstoffen (commodities). Die zou dankzij stevige dealkoorts een belangrijk winstmotortje moeten blijven. Dit zeker in vergelijking met begin 2016, toen tijdelijk vrees over een forse afkoeling van de Chinese economie een domper op de activiteit zette.

Dank u, Donald

Beleggers gaan ervan uit dat Dimon een trendsetter zal zijn voor de hele sector, die in de komende anderhalve week met cijfers komt. En tegelijk ook voor heel Wall Street, want analisten verwachten dat bedrijven uit de S&P500 met een winstgroei van bijna 10 procent de sterkste prestatie in jaren zullen voorleggen.

Een sterke prestatie die vooral op het conto komt van de banken, sinds jaar en dag een zwaargewicht in de S&P, de technologiesector, waar Apple de winstmotor na enkele zwakke kwartalen weer aan de praat lijkt te krijgen, en de oliereuzen, die munt slaan uit het herstel voor de olieprijs nu het kartel OPEC voor het eerst in acht jaar de kraan minder enthousiast open laat staan. 

De marge voor ontgoocheling is echter klein. En dat hebben CEO's aan Donald Trump te danken. Wall Street heeft er een verschroeiende rit op zitten sinds de vastgoedmagnaat op 8 november tot Amerikaans president werd verkozen. De Dow Jones koerste sindsdien 13 procent hoger en liet en passant 34 keer het slotrecord scherper stellen.

Dit in de hoop op een scheut 'Trumpflatie', een mix van belastingverlagingen en infrastructuurwerken die de Amerikaanse groei en inflatie een boost moeten geven. Die hoop joeg de Nasdaq Bank-index, de korf van alle beursgenoteerde Amerikaanse banken, in luttele maanden 1.000 punten of een derde hoger naar een piek van 4.000 punten begin maart.

Edoch: sinds een maand is zowel voor de banken als de Wall Street in het geheel het vet van de soep. Sinds de door Trump beloofde hervorming van de gezondheidszorg roemloos in het Congres ten onder ging, twijfelen beleggers ook aan het tempo waartegen de president zijn beloofde pakket bedrijfsvriendelijke maatregelen door Capitol Hill kan loodsen.

Aan Jamie Dimon donderdag om die twijfel weg te nemen. De man heeft in de voorbije negen jaar sinds de bankencrisis wel voor heter vuren gestaan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud