Advertentie

Japan start open oorlog tegen deflatie

Kuroda geeft aan tot waar hij de inflatie wil laten groeien... foto Reuters ©REUTERS

De nieuwe Japanse centraal bankier Haruhiko Kuroda maakt zijn belofte waar en lanceert een totaaloorlog tegen de ontwrichtende deflatie. De centrale bank gaat zowel de geldhoeveelheid als de portefeuille staatspapier verdubbelen. 'En we zullen maatregelen blijven nemen tot we ons doel van een inflatie van 2 procent bereiken', aldus Kuroda.

Japan start een totaaloorlog tegen deflatie, het ontwrichtend klimaat van prijsdalingen die de Japanse economie al vijftien jaar aan de grond houdt. Bij zijn eerste vergadering neemt de nieuwe centraal bankier Haruhiko Kuroda drastische maatregelen

Kuroda wil de geldhoeveelheid tegen eind 2014 verdubbelen tot 270.000 miljard yen (2.250 miljard euro). De centrale bank wil ook haar portefeuille overheidsobligaties tegen eind 2014 ruim verdubbelen - tot 190.000 miljard yen (1.580 miljard euro) - door maandelijks voor 7.000 miljard yen (58 miljard euro) papier in te slaan.

Ter vergelijking: dat is niet veel minder dan de 85 miljard dollar (66 miljard euro) die de Amerikaanse centrale bank maandelijks in de veel grotere Amerikaanse economie pompt.

De shoppinglist van de BoJ tot eind 2014

  • Staatspapier: 840 miljard euro
  • Aandelen: 17 miljard euro
  • Vastgoed: 0,5 miljard euro

De centrale bankiers zullen vooral overheidsobligaties inkopen, maar niet uitsluitend. Op het kooplijstje staan tot eind 2014 ook aandelen - via de aankoop van 'trackers' of beursgenoteerde aandelenkorven zoals de Nikkei - en vastgoed - via beursgenoteerde vastgoedfondsen (J-REITS).

'De bank wil de doelstelling voor een inflatie van 2 procent zo snel mogelijk bereiken, binnen een tijdshorizon van twee jaar', klinkt het in de toelichting. 'Om dat te doen, start ze een nieuwe fase van monetaire versoepeling. En dat zowel in kwantiteit als kwaliteit.'

In een poging de rente nog lager te krijgen, gaat de Nippon Ginko ook voor het eerst staatsobligaties met lange resterende looptijden kopen. De bedoeling is de gemiddelde looptijd van de portefeuille overheidsobligaties te verlengen van iets minder dan drie jaar naar zeven jaar.

Markten

De oorlogsverklaring tegen deflatie mist zijn doel niet: op de obligatiemarkten zakt de Japanse tienjaarsrente meteen na de aankondiging 12 basispunten naar 0,43 procent. Het is voor het eerst sinds 2003 dat de lange rente in Japan onder het half procent zakt en het laagste niveau ooit.

Dat kan misschien wat vreemd ogen: als de beleggers geloven dat Kuroda op korte termijn 2 procent inflatie kan bewerkstelligen, waarom nemen ze dan vrede met nominaal 0,5 procent rendement?

Dat komt omdat beleggers weten dat elk potentieel verkooporder van obligaties overspoeld zal worden door die ene bazooka aan koperszijde: de centrale bank. De centrale bank zegt zelf in haar toelichting dat ze een 'dialoog met marktparticipanten' zal opzetten om de 'massale inkopen van obligaties' in goede banen te leiden.

De yen verzwakte fors: de dollar schoot op luttele minuten 2 yen hoger naar 95 yen.

Op de beurs van Tokio ruilde de Nikkei via een tussenspurtje van 500 punten stevig verlies voor een stevige winst. 

Visitekaartje

Kuroda geeft dus zijn visitekaartje af en laat duidelijk weten komaf te willen maken met deflatie. Op het eerste gezicht oogt deflatie niet gevaarlijk, wie kan iets tegen goedkopere prijzen hebben?

Maar in realiteit is deflatie een ontwrichtend klimaat aan aanhoudende prijsdalingen dat de reële schuldenlast jaar na jaar doet stijgen en consumenten hun spaargeld doet oppotten in plaats van spenderen: bij 1 procent deflatie levert elke 100 yen die je nu spaart, volgend jaar 101 yen koopkracht op.

Een soepeler centrale bank is de hoeksteen van wat beleggers de 'Abenomics' van premier Shinzo Abe noemen: de mix van forse geldcreatie, een daaruit voortvloeiende goedkopere yen en een stimulerende overheid die de Japanse economie meer zuurstof moet geven.

De Japanse centrale bank verspreidde via Kyodo News en Reuters ook uitzonderlijk een foto van de eerste bijeenkomst het 'new look' beleidscomité (met Kuroda aan het hoofd van de tafel).

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud