Advertentie

Japanse economie hervalt in krimpmodus

Premier Shinzo Abe ziet met lede ogen de Japanse economie voor de zoveelste keer in krimpmodus gaan ©AFP

Bedrijven en gezinnen hielden in de lente de vinger op de knip, een vaststelling die een extra stimulus van de Japanse centrale bank waarschijnlijk maakt.

De jongste cijfers over de economie zijn geen vrolijke lectuur voor de Japanse premier Shinzo Abe. De man die al jaren belooft zijn land uit het slop te halen, moet vaststellen dat Japan na elke heropleving weer in krimpmodus hervalt.

In de periode april-juni kromp het Japanse bruto binnenlands product (bbp) 0,4 procent, na een groei van 1,1 procent tijdens de wintermaanden. De terugval was iets minder fors dan economen vreesden, maar de oorzaken van de krimp geven reden tot bezorgdheid.

De binnenlandse vraag zit duidelijk weer in het slop. De gezinsconsumptie viel met 0,8 procent terug en ook de - weliswaar steeds erg volatiele - bedrijfsinvesteringen vielen 0,1 procent terug. Ook de uitvoer bood geen redding, aangezien Japan de uitvoer naar zowel de Verenigde Staten als China zag teruglopen.

Stimulus

De enige factoren die de groei wat stutten, waren een opbouw van de voorraden - eigenlijk een voorschot op toekomstige groei - en de overheidsconsumptie, niet echt geruststellend in een land dat een overheidsschuld van 226 procent van het bbp torst.

Het zwakke rapport verhoogt de speculatie dat de Nippon Ginko, de Japanse centrale bank, binnenkort met een extra stimulus komt. Maar ook dat is een tweesnijdend zwaard: premier Abe is d geen fan van een extra monetaire stimulus.

Hij vreest dat een zwakkere yen de voedingsprijzen nog meer de hoogte in zal jagen. De centraal bankiers willen een hogere inflatie, maar het probleem is dat de lonen in Japan de stijgende voedselprijzen niet volgen. En politiek Tokio kan een stijgende levensduurte in de aanloop naar de Hogerhuisverkiezingen volgend jaar missen als kiespijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud