'Kabelknippers kunnen Proximus pijn doen'

Proximus is dit jaar een opvallende dissonant op een positief gestemde Brusselse beurs ©BELGA

Vergeet de vierde speler. Volgens het beurshuis Barclays kan een herboren nummer drie van de telecom, Orange Belgium, met een scherp geprijsd kabelknippersaanbod marktleider Proximus ernstig pijn doen.

Noem het gerust ironisch. Net nu de vrees die het aandeel Proximus  een moeilijk 2018 bezorgde, de dreiging van een vierde speler op de Belgische telecommarkt, gaan liggen is, steekt de angst voor een herboren derde speler de kop op. 

Die derde speler is Orange Belgium , dat deze week voor het tweede kwartaal op rij wist te charmeren door flink wat klanten te winnen. Dat doet de nummer drie van de markt met twee speerpunten - de scherp geprijsde televisie-, telefonie- en internetbundel LOVE en het aanbod voor mobiele datavreters. Beide lijken vooral nummer twee Telenet  pijn te doen

CEO Michaël Trabbia belooft dat daar later dit jaar een derde speerpunt bijkomt: een aanbod met alleen kabel, gebruikmakend van de bestaande kabelnetwerken van Telenet en VOO. Zeg maar een aanbod voor comakijkende Netflixers, die geen boodschap meer hebben aan klassieke televisie met zijn opzetkastjes en kluwen van kabels. 

Trabbia had dat kabelknippersaanbod met alleen breedbandinternet vorig jaar al aangekondigd en zegt er vanaf deze zomer werk van te maken, met een scherp geprijsd aanbod.

Proximus en Telenet bieden zoiets al lang aan. Maar volgens de Orange-topman tegen een te hoge prijs. Bij Telenet kost een comfortabele internetverbinding (downloadsnelheid 100 Mbps) 41,50 euro per maand, bij Proximus is dat 49,99 euro. 'Ze hebben geen reden om dat product te pushen, want ze verdienen heel veel geld aan hun tv-bundels', zegt Trabbia.

Spaans voorbeeld

Volgens de telecomanalisten van Barclays kan Trabbia wel eens gelijk hebben. 'Wij zien de introductie van een broadband onlyaanbod als een grote marktopportuniteit. We hebben iets gelijkaardigs zien gebeuren met Masmovil in Spanje.'

Die kleinste speler op de Spaanse telecommarkt wist in twee jaar tijd 1 miljoen kabelknippers te strikken, dankzij een waakhond die Masmovil tegen gunstige 'huurprijzen' het netwerk van de rivalen laat gebruiken. 

Het Londense beurshuis stipt aan dat Orange Belgium net als Masmovil munt kan slaan uit het groot prijsverschil tussen louter breedbandinternet en de huidige all-inbundels. Zo kost een bundel bij de marktleider Telefonica met 90 euro nog altijd een veelvoud van de 30 à 40 euro voor louter kabel.

Bovendien voeren de drie grote spelers tot ongenoegen van de Spaanse consumenten jaarlijks prijsverhogingen door, geholpen door het feit dat veel consument via een bundel aan hen 'vastgeketend' zitten. Ook dat is een vaststelling die Belgische telecomklanten bekend in de oren klinkt. Orange Belgium herhaalde afgelopen week dat het zijn prijzen dit jaar niet verhoogt. 

De Barclays-analisten erkennen dat veel afhangt van de 'huurtarieven' die de Belgische waakhond BIPT uiteindelijk vastlegt voor kabeltoegang, maar na een prijsanalyse denken ze dat tot 40 à 50 procent van de klanten potentieel gecharmeerd kan zijn door een strak geprijsd basic aanbod dat kabel en mobiele data - om binnen- en buitenshuis vlot te kunnen surfen dus - combineert.  

Bijgevolg halen ze Orange Belgium van de verkooplijst en verhogen ze het koersdoel van 16 naar 19 euro. Omgekeerd zetten ze Proximus op de verkooplijst en zakt het koersdoel van 27,5 naar 20 euro.

Eerder noemde ook het beurshuis ING Proximus als een van de 'favoriete verkooptips', omdat de marktleider met de inhouse prijzenbreker Scarlet het eigen aanbod 'kannibaliseert'.

Bovendien onderstreept volgens ING de recente politieke heisa over 'het eerder milde herstructureringsplan' dat CEO Dominique Leroy het moeilijk zal hebben de relatief hoge kostenstructuur aan een snel veranderende markt aan te passen. 

De kritiek stuurt het aandeel Proximus  vrijdag opnieuw 2,6 procent lager, terwijl de Bel20  lichte winst boekt. Sinds begin dit jaar verloor de telecomoperator 8 procent, de slechtste prestatie in de Brusselse beursbarometer.

Opvallend: de twee grote telecomspelers in het land zijn de enigen die dit jaar in een positief gestemde Bel20'er op verlies staan. Orange Belgium  - dat niet in de Bel20 noteert - gaat vandaag 2 procent hoger. Voor 2019 staat voorlopig 1,3 procent winst op de teller. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud