Kleine belegger kan speculatietaks ontwijken

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt ©BELGA

Beursmakelaar Degiro lanceert belastingvrije producten op Belgische aandelen.

De speculatietaks is nog niet van kracht en beursmakelaars staan al klaar met producten om de nieuwe belasting te omzeilen. Vanaf 1 januari 2016 moeten particuliere beleggers een taks van 33 procent betalen als ze binnen zes maanden na aankoop beursgenoteerde aandelen en sommige afgeleide producten met winst verkopen.

De Nederlandse beursmakelaar Degiro lanceert begin januari belastingvrije producten zonder hefboom op 26 grote en middelgrote Belgische aandelen. Later volgen alle andere Belgische aandelen. ‘CFD’s (contracts for difference) zijn contracten waarvan de waarde de koers van een aandeel schaduwt’, zegt CEO Gijs Nagel. Ook makelaar Lynx verkoopt CFD’s op Belgische aandelen.

De nieuwe producten schaduwen de koersevolutie van Belgische aandelen.

Stel dat u een CFD koopt op 100 aandelen KBC voor 5.500 euro. Dan zal Degiro die aandelen aankopen. U ontvangt niet de aandelen maar een contract waarvan de waarde de koersstijging of -daling van de KBC-aandelen kopieert. Als het aandeel KBC 10 procent stijgt, stijgt de waarde van de CFD ook 10 procent. Aangezien CFD’s niet beursgenoteerd zijn, zijn ze vrijgesteld van speculatietaks.

De transactiekosten voor CFD’s zijn bij Degiro dezelfde als voor aandelen. Maar u betaalt wel een extra vergoeding van 1,25 procent op jaarbasis voor de dienstverlening. Bovendien loopt u een tegenpartijrisico, omdat de gekochte aandelen niet op uw rekening staan maar op die van Degiro. Nagel noemt dat extra risico ‘verwaarloosbaar’.

CFD’s hebben een kwalijke reputatie omdat de meeste met een hefboom werken, wat het risico vergroot. De nieuwe CFD’s van Degiro werken zonder hefboom.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud