Lage inflatie zet Mario Draghi onder druk

ECB-voorzitter Mario Draghi blijft vruchteloos op zoek naar sporen van inflatie ©REUTERS

Een inflatie die voor de 43ste maand op rij onder de eigen doelstelling blijft, dreigt de druk én de kritiek op de ECB-topman nog op te voeren.

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), zal opnieuw weinig plezier beleefd hebben aan het inflatiecijfer dat de statistici van Eurostat plichtsgetrouw elke maand uitstuurden.

In augustus stabiliseerde de inflatie op 0,2 procent, terwijl economen op een kleine toename hadden gerekend. Nog zorgwekkender is de kerninflatie: exclusief voeding en energie zakte de stijging van de levensduurte van 0,9 naar 0,8 procent. En dat is een signaal dat de lage inflatie niet langer een uitvloeisel lijkt van de goedkope olie, maar eerder 'ingebakken' zit in de economie.

De ECB blijft zo - voor de 43ste maand op rij - mijlenver verwijderd van haar eigen doelstelling van een inflatie van 'minder dan, maar dicht bij' 2 procent.

Dit ondanks meer dan 1.000 miljard euro stimulus sinds maart vorig jaar, die de balans van de centrale bank tot een recordpeil heeft doen aandikken.

Bijgevolg stijgt de druk op voorzitter Mario Draghi om met nog méér stimulus te komenzeker nu de onzekerheid door het brexitreferendum de economie van de eurozone extra dreigt te treffen.

Ongenoegen

Tegelijk dreigt ook de kritiek op diezelfde stimulus toe te nemen, nu Draghi moet ondervinden dat je zelfs met 1.000 miljard nog geen scheut inflatie koopt.

Want tot dusver is het enige echt concrete resultaat van de extreem lage rente en de forse stimulus een toenemend ongenoegen bij spaarders, die vrijwel nergens nog rendement vinden, en de financiële sector, die zijn klassieke bedrijfsmodel ondermijnd ziet.

ECB: de grote boeman

KBC verlaagde onlangs de spaarrente voor grote klanten als bedrijven en overheden tot nul. De maatregel is meteen de zoveelste die aangeeft in welke mate aanbieders van financiële producten worstelen met het aanhoudende extreemlagerentebeleid van de Europese Centrale Bank.

Aangezien zo goed als alle andere vastrentende alternatieven onaantrekkelijk geworden zijn, parkeren spaarders geld op hun spaarboekje of zelfs hun zichtrekening.

De Belgische overheid voerde in augustus voor het eerst een uitgifte van de staatsbon af, wegens geen interesse. En AXA zag zich genoodzaakt via een inderhaast geschreven wet de 'levenslang' gegarandeerde rente van 4,75 procent op een populair verzekeringsproduct fors te verminderen. De Belgische 'robotadviseur' Birdee hoopt dan weer naar rendement speurende kleine spaarders aan te trekken, met een soort online mix van spaarboekje en beleggingsfondsen.

KBC-CEO Johan Thijs was één van de eerste bankiers die waarschuwde voor de impact van het ECB-beleid, recent liet ook zijn collega bij Rabobank weten dat 'de grenzen bereikt zijn'.

Thijs gaf in de marge van de halfjaarcijfers in augustus aan dat de bank nauwelijks nog blijf weet met de miljarden liquiditeitsoverschotten, die het zelf alleen tegen strafrente bij de ECB of elders kan parkeren.

Thijs' collega bij BNP Paribas Fortis waarschuwde dat grootbanken binnenkort de lage rente zullen moeten compenseren met duurdere bankdiensten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud