Lage rente jaagt beleggers op stang

©AFP

De aandelenbeleggers schieten in een kramp, nu obligatiebeleggers een steeds somberder plaatje in de koersen verrekenen.

De nieuwjaarsrally die de Europese beurzen sinds nieuwjaar meer dan 10 procent hoger bracht, stokte vrijdag even. In Brussel dook de Bel20  1,8 procent in het rood, een gelijkaardig verlies is er voor de Euro Stoxx50 , de korf steraandelen uit de eurozone. Ook op Wall Street sloot de Dow Jones 1,8 procent in het rood. 

Meteen komt er minstens tijdelijk een eind aan een periode waar aandelenbeleggers slecht economisch nieuws positief leken te onthalen. De onzekerheid over de economische outlook zette de Amerikaanse centrale bank er toe aan bruusk de lange reeks renteverhogingen stop te zetten, tot groot applaus van Wall Street.

De collega's van de Europese Centrale Bank beloven zeker tot 2020 de rente ultralaag te houden. Dat betekent dat voorzitter Mario Draghi eind dit jaar na acht jaar zal afzwaaien zonder één keer de rente verhoogd te hebben.

Meer nog: vandaag gepubliceerde indicatoren suggereren dat de Europese economie na een stabilisatie rond nieuwjaar weer vertraagt. De Duitse tienjaarsrente is voor het eerst sinds 2016 weer onder nul gezakt.

De Amerikaanse economische expansie, daarentegen, zal in juni exact tien jaar oud zijn. Voorlopig lijkt er weinig die sterke prestatie te kunnen verstoren, maar alvast één veel gevolgde recessie-indicator knippert oranje: de rentecurve.

Voor het eerst sinds 2007 is die omgekeerd, met een driemaandsrente die hoger noteert dan de tienjaarsrente. En zo'n inverse rentecurve is in het verleden al vaker een - weliswaar verre van perfecte - voorbode geweest van een recessie in de daaropvolgende paar jaar.

Die sombere onderliggende boodschap verklaart ook meteen waarom beleggers zich de jongste tijd wel vaker zorgen maken over een te lage rente in plaats van een te hoge rente

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud