Leleux' favoriete aandelen voor 2017

Het voormalige beursgebouw in Brussel ©Bloomberg

Het grootste onafhankelijke beurshuis van het land ziet vooral technologiewaarden, oliebedrijven en banken volgend jaar goed presteren, met daarbij het nodige voorbehoud voor de financials.

Al sinds 2008 maakt Leleux Associated Brokers aan het eind van het beursjaar een selectie van 20 aandelen bekend die volgend jaar degelijk zouden moeten presteren en die een soort basisportefeuille vormen.

Die keuze voldoet aan een aantal strikte criteria. Zo moet een kwart van de gekozen bedrijven Belgisch zijn en de rest afkomstig zijn uit de buurlanden Frankrijk, Duitsland, Nederland en Luxemburg. ‘Over Belgische aandelen is het nu eenmaal gemakkelijker informatie te verzamelen’, zegt analist Arnaud Delaunay.

Leleux spreidt het risico ook over verschillende sectoren en spiegelt zich wat het gewicht van elke sector betreft aan de EuroStoxx50. Tot slot gaat het om ‘goedehuisvaderaandelen’ van grote ondernemingen die zichzelf al bewezen hebben.

Na het bijzonder bewogen jaar 2016 – met onder meer een crash van de bankaandelen, een uitbreiding van het inkoopprogramma van de ECB, de Brexit en de verkiezing van Donald Trump – dient 2017 zich al even onvoorspelbaar aan. Leleux geeft dan ook de raad de politieke agenda - we krijgen verkiezingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland en mogelijk ook Italië – goed in het oog te houden, evenals het monetair beleid van de ECB (die zopas aankondigde haar stimulusprogramma vanaf april in te perken).

Qua waardering zitten aandelen uit de eurozone wel nog goed, zeker in vergelijking met de Verenigde Staten, waar het economisch herstel al veel verder gevorderd is.

De selectie voor 2017 in alfabetische volgorde:

- Ackermans & van Haaren

- Aegon

- Alstom

- ArcelorMittal

- Atos

- CapGemini

- Carrefour

- Daimler

- Danone

- Engie

- Financière de Tubize

- Greenyard Foods

- NN Group

- Proximus

- Randstad

- Royal Dutch Shell

- Sanofi

- Schneider Electric

- Société Générale

- Solvay


Goede prestaties verwacht Leleux komend jaar vooral van technologiebedrijven – die jaarlijks gemiddeld 10 tot 30 procent winstgroei boeken – en oliebedrijven – die kunnen profiteren van een stijgende olieprijs. Ook banken kunnen in 2017 opveren, al maakt het beurshuis daar meer voorbehoud.

Ter vergelijking: met zijn selectie voor 2016 behaalde Leleux in de eerste elf maanden van het jaar een rendement van 4 procent. In diezelfde periode verloor de EuroStoxx50 3 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud