Mannen willen aandelen, vrouwen obligaties

Charlotte de Montpellier, econome bij ING. ©Saskia Vanderstichele

Vrouwen investeren minder en anders dan mannen. Dat leert een genderstudie van de ING-econome Charlotte de Montpellier.

Op Internationale Vrouwendag publiceert ING de resultaten van een onderzoek bij beleggers, met als titel ‘Mannen en vrouwen niet gelijk op vlak van investeren’. De 26-jarige econome Charlotte de Montpellier leidde de studie. Haar specialiteiten in het economenteam van ING zijn de Zwitserse economie en patrimoniumbeheer.

Volgens de genderstudie beleggen vrouwen minder dan mannen (23% tegenover 37%) en degenen die beleggen, doen dat met een kleiner bedrag. Maar bij 20 procent van de vrouwen is de totale som van hun spaargeld meer dan twaalf maanden loon, bij mannen is dat 30 procent.

Dat vrouwen minder beleggen, heeft onder andere met de loonkloof te maken, zegt de Montpellier. ‘Vrouwen vergaren minder vermogen door de aanhoudende ongelijkheden op de arbeidsmarkt.’ Dat verklaart voor een deel hun grotere voorzichtigheid. De studie van ING leert dat vrouwen risicomijdender zijn. Bijgevolg hebben ze een defensiever beleggersprofiel dan mannen en geven ze de voorkeur aan obligaties, terwijl mannen meer kiezen voor aandelen.

‘Risicoaversie is uiteraard niet negatief op zich. De rendementen zullen afhangen van de marktomstandigheden. Vrouwen zullen minder profiteren van een stierenmarkt, maar ook minder lijden onder een berenmarkt’, zegt de Montpellier.

Volgens de Montpellier is het wel belangrijk zich bewust te zijn van de verschillen. ‘Dat kan bijvoorbeeld nuttig zijn om de beleggingen van een koppel te diversifiëren. Wie beide benaderingen combineert, is beter voorbereid voor alle marktscenario’s.’

Pensioen

Dat vrouwen relatief minder investeren, maakt hen dubbel kwetsbaar op pensioenleeftijd. En dat terwijl de leeftijdsverwachting voor vrouwen vijf jaar hoger ligt. De statistieken zijn frappant: een vrouwelijke werknemer ontvangt gemiddeld 350 euro minder pensioen (eerste pijler), heeft een minder gul aanvullend pensioen (tweede pijler) en doet minder aan pensioensparen (derde pijler).

‘De maatschappij zou er baat bij hebben mochten vrouwen meer investeren in de opbouw van het vermogen’, luidt de conclusie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect