Advertentie

Monsterfusie onder Duitse woningreuzen

Ook tijdens de pandemie bleven Berlijners uit frustratie over de hoge huren voor de onteigening van grooteigenaars als Deutsche Wohnen ijveren. ©AFP

De Duitse woningreus Vonovia telt 19 miljard neer om zijn landgenoot Deutsche Wohnen over te nemen. De eerste job: Berlijnse politici overtuigen dat ze geen harteloze huisjesmelkers zijn.

Wie denkt dat Bayer als overnemer van het Amerikaanse 'Evil Empire' Monsanto nog altijd het meest gehate bedrijf van Duitsland is, zit een straat achter. Deutsche Wohnen (DW) heeft de voorbije paar jaar die job met verve overgenomen. In de huurdersnatie Duitsland en zeker Berlijn groeit de frustratie over de snelle stijging van de huurprijzen en DW is als grootste eigenaar in de hoofdstad al jaren de kop van Jut.

Toch heeft een andere Duitse woningreus, Vonovia , 19 miljard euro veil voor DW. Dat leerde maandagavond een persbericht. Vonovia biedt 53,03 euro per aandeel DW , inclusief het dividend van 1,03 euro per aandeel over 2020. Dat is een premie van 18 procent op de slotkoers maandag.

De deal is de grootste ooit in de Europese vastgoedsector en creëert ook de grootste huizenbezitter van Europa, met bijna 600.000 woningen. Vonovia heeft zelf ruim 400.000 woningen in portefeuille. Het gros - 355.000 - in Duitsland, verspreid over grootsteden als Berlijn, Hamburg, Dresden, Leipzig en Stuttgart.

De groep is ook veruit de belangrijkste speler in het Ruhrgebied en heeft haar hoofdkantoor in de Ruhrstad Bochum. Dat weerspiegelt de voorgeschiedenis: Vonovia ontstond uit Deutsche Annington, de beheerder van de woningen van Britse militairen in (West-)Duitsland.

Deutsche Wohnen is vooral actief in Berlijn en telt er 116.000 woningen. De twee spelers slaan al een decennium munt uit de schijnbaar niet te stoppen hausse van de Duitse vastgoedprijzen. Die wordt mee aangewakkerd door het jarenlange nulrentebeleid van de Europese Centrale Bank, die de notoir spaarzame Duitser vastgoed als alternatief voor zijn spaarboekje heeft doen ontdekken.

Over het voorbije decennium zijn woningen in het algemeen en appartementen in het bijzonder ongeveer in prijs verdubbeld. Het probleem is het prangendst in Berlijn, waar de hipsterstatus van de hoofdstad via een stroom inwijkelingen de huurprijzen de hoogte heeft ingejaagd.

Bevriezing van de huren

Tegelijk groeide de onvrede. In Berlijn eisen actievoerders zelfs de onteigening van grote verhuurders als DW. En dat op basis van artikel 15 van de Duitse grondwet. Dat stelt dat 'grond, natuurrijkdom en productiemiddelen in het maatschappelijk belang in overheidshanden kunnen overgaan'. 

Zo'n vaart liep het nog niet, maar het Berlijnse deelstaatparlement voerde onder druk van de activisten wel een jarenlange bevriezing van de huren (Mietendeckel) in. De eigenaars trokken echter naar het hooggerechtshof in Karlsruhe, en haalden vorige maand hun gram bij de 'rode rechters'. De opperrechters oordelen dat een bevriezing van de huren indruist tegen de grondwet, heel wat huurders dreigen nu met terugwerkende kracht extra huur te moeten betalen.

De deal is de grootste ooit in de Europese vastgoedsector en creëert ook de grootste huizenbezitter van Europa, met bijna 600.000 woningen.

Tegen die achtergrond mag het niet verbazen dat Vonovia en Deutsche Wohnen hun fusieproject koppen met de zinsnede 'gezamenlijk voor betaalbare woningen', een passage die Berlijnse huurders zonder twijfel met een scheut cynisme zullen onthalen.

De fusiepartners hopen ook het Berlijnse deelstaatparlement, waar een linkse meerderheid na 'Karlsruhe' nieuwe stappen overweegt, te ver­mur­wen. De twee beloven een deel van hun portefeuille over te dragen aan de gemeente, om het tekort aan sociale woningen minder nijpend te maken. Tot 2026 zou er ook een rem - maar geen bevriezing - op de huren komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud