Advertentie
Advertentie

Nederland schaft dividendbelasting af

©AFP

De maatregel maakt Nederland extra aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders en spaart Nederlandse bedrijven een hoop rompslomp uit.

Goed nieuws voor de Belg die pakweg in aandelen Royal Dutch Shell of Unilever belegt: binnenkort moet hij op de dividenden van Nederlandse bedrijven 'alleen' nog 30 procent Belgische roerende voorheffing betalen (zie onderaan).

Den Haag had de Nederlandse belasting op dividenden enkele jaren geleden al verlaagd tot 15 procent en nu schaft de aankomende regering-Rutte III volgens de Nederlandse omroep NOS de roerende voorheffing helemaal af. Na maanden onderhandelen zet premier Mark Rutte maandag de laatste punten en komma's van het regeerakkoord tussen liberalen, christendemocraten, ChristenUnie en de linksliberale D66.

Vrijdag bleek al dat Den Haag van plan is het officieel tarief van de vennootschapsbelasting te verlagen. De afschaffing van de dividendbelasting heeft dezelfde achterliggende filosofie: Nederland aantrekkelijker maken voor buitenlandse bedrijven. Voor Nederlandse bedrijven maakt de afschaffing niet zo'n groot verschil: zij konden sowieso de betaalde dividendbelasting terugvorderen bij de fiscus. Maar dankzij de afschaffing sparen ze wel een hoop rompslomp uit

De maatregel moet in 2019 ingaan en zal jaarlijks zo'n 1,4 miljard euro kosten. Die factuur zal Den Haag compenseren door elders fiscale aftrekposten te sluiten. Onder meer de rente-aftrek zou stevig aan banden gelegd worden. 

België

Vanuit beleggersstandpunt wordt de kloof tussen België en Nederland nu steeds groter: terwijl Nederland de roerende voorheffing nu helemaal op de schop zet, steeg de dividendbelasting in ons land de voorbije jaren in stapjes tot 30 procent.

Daarnaast voerde de regering ook een effectentaks in. Kleine beleggers kunnen wel een deel van de betaalde roerende voorheffing recupereren, maar zullen daar wel heel wat papierwerk voor over moeten hebben. 'Het mag inderdaad wel eens stoppen met die lasten op vermogens', erkende vicepremier Jan Jambon onlangs in een interview met De Tijd

IMPACT VOOR BELGISCHE BELEGGER

Dat Nederland de dividendbelasting afschaft, heeft als gevolg dat vanuit rendementsstandpunt Nederlandse bedrijven nu even interessant zijn als Belgische.

Nu betaalde een Belgsiche belegger op Nederlands aandelen dubbel belastingen: eerst inde de Nederlandse fiscus 15 procent roerende voorheffing, daarna roomt de Belgische fiscus met wat er aan de grens overblijft nog eens met 30 procent af.

Een voorbeeld: u heeft 100 stuks Unilever. Over boekjaar 2016 keerde de consumptiereus 1,28 euro per aandeel dividend uit. 128 euro dus voor 100 stuks. Daar bleef aan de grens 108,8 euro over, na 15 procent Nederlandse belasting. En met de 30 procent Belgische belasting ontving de Belgische kleine belegger netto uiteindelijk 76,2 euro, minder dan 60 procent van het brutobedrag dus. 

Nu gaat er dus alleen Belgische roerende voorheffing af en stijgt dus het nettobedrag tot 70 procent van het brutobedrag. In ons voorbeeld zou de Belgische belegger dus netto 89,6 in plaats van 76,2 overhouden van het brutobedrag van 128 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud