Advertentie

Neergang Turkse lira duurt voort

De Turkse lira verloor dit jaar al een derde van zijn waarde. ©REUTERS

De Turkse munt tuimelt maandag naar een dieptepunt. De Amerikaanse regering dreigt met heffingen op de import van Turkse producten.

De Amerikaanse regering heeft 1,7 miljard dollar aan Turkse import in het vizier. Die mogelijke heffingen zijn een antwoord op heffingen van Ankara op Amerikaanse producten, die op hun beurt een vergelding zijn voor de Amerikaanse tarieven op staal en aluminium.

De Amerikaanse dreiging is de zoveelste ronde in de boksmatch tussen Turkije en de VS. Eerder hebben de VS sancties uitgevaardigd tegen de Turkse ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, een reactie op het feit dat Turkije blijft weigeren om de Amerikaanse dominee Andrew Brunson vrij te laten. De twee NAVO-bondgenoten hebben ook een verschillende visie op de aanpak van de oorlog in Syriƫ.

Dieptepunt

De beslissing over de Amerikaanse heffingen valt vrijdag. Ondertussen duikt de Turkse munt tegenover de dollar 1,7 procent lager tot een dieptepunt. De Turkse aandelenmarkt verliest eveneens 1,7 procent, terwijl de Europese beurzen vlak noteren.

De lira verloor dit jaar al een derde van zijn waarde, de beurs van Istanboel bijna een vijfde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud