Advertentie

Negatieve inflatie verhoogt druk op ECB

ECB-voorzitter Mario Draghi. ©REUTERS

De inflatie in de eurozone is in december voor het eerst in vijf jaar onder nul gezakt. De negatieve inflatie verhoogt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om op 22 januari een aankoopprogramma van staatsobligaties aan te kondigen.

De inflatie zakte naar -0,2 procent, tegenover 0,3 procent in november, blijkt uit cijfers van Eurostat. Ze is lager dan verwacht, want economen hadden -0,1 procent inflatie voorspeld.

De negatieve inflatie is vooral het gevolg van de forse daling van de olieprijzen. Energieproducten zijn 6,3 procent goedkoper dan een jaar geleden. De inflatie zonder energie bedraagt 0,6 procent.

Met -0,2 procent is de inflatie veel lager dan de doelstelling van de ECB. Frankfurt streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'. Negatieve inflatie is slecht nieuws omdat ze schuldafbouw bemoeilijkt. Vooral de landen van Zuid-Europa worstelen met een hoge overheidsschuld.

De nieuwe cijfers verhogen de druk op de ECB om met bijkomende maatregelen de te lage inflatie op te krikken. De ECB is bezorgd dat een lange periode van lage inflatie de inflatieverwachtingen zal doen dalen. Lagere inflatieverwachtingen kunnen tot gevolg hebben dat gezinnen hun gedrag aanpassen en bijvoorbeeld aankopen uitstellen. Dan stijgt het risico van een zware recessie en deflatie, een algemene daling van de prijzen en inkomens.

De ECB beloofde al dat ze haar balanstotaal met 1.000 miljard euro zal verhogen, maar de huidige maatregelen volstaan niet om dat doel te bereiken. Daarom zal de centrale bank op 22 januari hoogstwaarschijnlijk nieuwe maatregelen lanceren.

ECB-voorzitter Mario Draghi en hoofdeconoom Peter Praet suggereerden de jongste dagen dat de centrale bank over twee weken een aankoopprogramma van staatsobligaties (QE) zal aankondigen. Ze zouden daarmee het voorbeeld volgen van de Amerikaanse, Japanse en Britse centrale banken.

Maar een aankoop van staatsobligaties is omstreden, vooral in Duitsland. Critici vrezen dat een dergelijke ingreep de begrotingsdiscipline en de noodzakelijke economische hervormingen zal afzwakken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud