‘Nooit zo'n verticale grafiek als die van bitcoin gezien. Gevaarlijk'

©AFP

Terwijl de Europese aandelenmarkten woensdag terrein verloren, vierden de bitcoinbeleggers lekker verder. De koers van de virtuele munt haalde een nieuw record van meer dan 13.000 dollar.

Daarmee boekte de digitale munt, niet veel meer dan een computercode waar beleggers een bepaalde waarde aan hechten, in een dag tijd een koerswinst van ongeveer 8 procent. Maandag was de bitcoin voor het eerst in zijn prille carrière - de virtuele munt bestaat sinds 2008 - door de barrière van 11.000 dollar gebroken. Sinds Nieuwjaar bedraagt de winst 1.230 procent.

Die klim bewijst volgens veel experts dat de bitcoin een financiële zeepbel is. Woensdag was het de beurt aan de Amerikaanse topeconoom Stephen Roach, die in een vorig leven een topfunctie had bij de zakenbank Morgan Stanley, om zich sceptisch uit te laten over de hype van de virtuele munten.

‘Kijk naar de koers’, zei Roach aan de Amerikaanse zakenzender CNBC. ‘Ik heb nog nooit een grafiek gezien waar het prijsverloop zo verticaal is als bij de bitcoin. Dit is een gevaarlijke zeepbel.’

Maar de woorden van Roach en andere experts zetten weinig zoden aan de dijk. Veel beleggers geloven dat het feestje nog moet beginnen voor de bitcoin. De Amerikaanse beursuitbaters CME en CBOE kondigden recentelijk aan dat ze bitcoinfutures zullen lanceren. Dat zijn afgeleide beleggingsproducten waarmee je kan anticiperen op een stijging of een daling van de virtuele munt.

Door die producten krijgen grote investeerders zoals pensioenfondsen of verzekeraars in principe makkelijker toegang tot de bitcoin. Beleggers hopen dat dat tot verdere koersstijgingen zal leiden.

Al werd woensdag duidelijk dat niet elke grote institutionele partij meteen overstag zal gaan. ATP, met 120 miljard dollar onder beheer het grootste pensioenfonds van Denemarken, maakte duidelijk dat het van plan is ver weg te blijven van de bitcoin en andere virtuele munten. ‘We voelen ons niet genoeg op ons gemak met de bitcoin en waar die voor staat’, zei topman Kasper Ahrndt Lorenzen aan de Deense media. ‘Dan moet je er ook niet in beleggen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect