Advertentie

Noors staatsoliefonds bekijkt exit uit olie- en gasaandelen

©Bloomberg

Het Noorse staatsoliefonds wil op termijn zijn belangen in olie- en gasbedrijven verkopen. Het fonds is onder andere een grote aandeelhouder van Shell, Total en Exxon.

Het Noorse staatsoliefonds werd ruim een kwart eeuw geleden opgericht om de inkomsten uit de Noorse olie- en gasvelden te beleggen in obligaties, vastgoed en aandelen. Politici zagen het als een vorm van diversificatie om de rijkdom van het land veilig te stellen voor de komende generaties.

Nu ligt een voorstel op tafel om de belangen die het fonds aanhoudt in honderden olie- en gasbedrijven geleidelijk af te bouwen. Het gaat over een aandelenpakket met momenteel een waarde van 35 miljard dollar.

'Dit zal ons land minder kwetsbaar maken voor lage olie- en gasprijzen.
Norges Bank

De Noorse centrale bank en de CEO van het oliefonds maakten dat voorstel in een brief over aan de minister van financiën. 'Dit zal ons land minder kwetsbaar maken voor lage olie- en gasprijzen', aldus Norges Bank. Het ministerie zal het dossier bekijken en vervolgens - ten vroegste ergens in de lente van 2018 - voorleggen aan het parlement.

Het Noorse fonds is de grootste investeerder ter wereld, met meer dan 1.000 miljard dollar activa onder beheer. Dat komt neer op bijna 200.000 dollar per inwoner.

De grootste investeringen in de olie- en gassector (aan huidige beurskoers):

  • Shell (2,3%, waarde 5,3 miljard dollar)
  • Exxon Mobil (0,8%, waarde 3,1 miljard dollar)
  • Chevron (0,9%, waarde 2 miljard dollar

De lange lijst van olieaandelen bevat geen Belgische, maar wel enkele Nederlandse (Fugro, SBM Offshore en SIF Holding). Shell is zelfs het op twee na belangrijkste bedrijf in de totale portefeuille van het fonds. Enkel de belangen in Apple en Nestlé zijn meer waard. 

De aankondiging heeft al bij al een kleine impact op de beurs. Het verlies van de Europese index van olie- en gasaandelen is minimaal. Shell   heeft het wel wat moeilijker. 

'Bravo'

Milieuorganisaties reageerden meteen enthousiast op de aangekondigde plannen. 'Bravo Noorwegen', klinkt het bij Friends of the Earth. 'Een overwinning van het boerenverstand.' 

De Noorse staatsfinanciën worden voor een aanzienlijk deel gespekt door het belang van 67 procent in het oliebedrijf Statoil.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud