Notulen ECB doen euro en rente opveren

ECB-voorzitter Mario Draghi ©AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) zegt dat ze haar communicatie over het geldbeleid wellicht al vroeg in 2018 zal bijsturen.

'De meeste bestuurders van de ECB zijn het eens dat de communicatie geleidelijk moet veranderen als de economie blijft groeien en de inflatie blijft stijgen', staat in de notulen van de bestuursvergadering van 14 december. 'De communicatie over het monetair beleid kan al vroeg in 2018 veranderen.'

Die passage in de notulen zal wellicht de speculatie aanwakkeren dat de ECB haar obligatieaankopen eind september 2018 zal stopzetten. De ECB besliste in oktober om het aankoopprogramma minstens tot en met september 2018 te verlengen, maar het aankoopbedrag vanaf januari 2018 te halveren tot 30 miljard euro per maand. De deur voor een verdere verlenging van de stimulus bleef dus open.

De euro reageert positief op de boodschap van de ECB. De eenheidsmunt stijgt met driekwart cent naar 1,202 dollar. Ook de langetermijnrente veert op. De Duitse tienjaarsrente klimt van 0,53 naar 0,56 procent. De Belgische rente wipt voor het eerst sinds oktober boven 0,70 procent.

Einddatum

De jongste weken hebben sommige bestuurders aangedrongen om een duidelijke einddatum vast te leggen voor de obligatieaankopen. Ze verwijzen naar het krachtig economisch herstel. De eurozone boekte in 2017 de hoogste groei in tien jaar. 'Er werd opgemerkt dat er een kloof ontstaat tussen de gunstige economische toestand en een monetair beleid dat nog steeds een soort anticrisisbeleid is', staat in de notulen.

Maar Frankfurt zal behoedzaam tewerkgaan bij de aanpassing van de communicatie. De ECB beklemtoont dat voorzichtigheid nodig blijft en dat ze een forse stijging van de euro en de langetermijnrente wil voorkomen. Ze heeft herhaaldelijk onderstreept dat ze de kortetermijnrente pas zal verhogen geruime tijd nadat de obligatieaankopen zijn stopgezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content