Ook DeGiro gaat opbrengst uitlenen effecten delen met klanten

Gijs Nagel van DeGiro: 'Men moet zich realiseren dat de inkomsten uit het uitlenen van effecten gering zijn.' ©BELGAIMAGE

De Nederlandse onlinebroker DeGiro, die ook in ons land veel klanten telt, gaat de helft van de opbrengst uit het uitlenen van effecten delen met zijn cliënten. DeGiro reageert daarmee op een zet van zijn rivaal BinckBank.

In de loop van volgend jaar zal de prijsbreker DeGiro de helft van de opbrengst uit het uitlenen van effecten delen met zijn klanten. De beslissing volgt daags na een gelijkaardige aankondiging van zijn rivaal BinckBank, die klanten voortaan de keuze geeft om hun effecten uit te lenen en in ruil de helft van de opbrengst krijgt.

Het uitlenen van effecten gebeurt om diverse redenen. Vaak lenen partijen voor een erg korte periode om hun leveringsverplichtingen na te komen. Marktmakers gebruiken de techniek om posities te neutraliseren. Maar de praktijk wordt vooral gebruikt door shortsellers. Die partijen speculeren op een koersdaling van het onderliggende effect en verkopen geleende effecten in de hoop ze later goedkoper terug te kopen.

De opbrengst hangt vooral af van de vraag naar bepaalde effecten op de uitleenmarkt. Voor erg volatiele en risicovolle aandelen, zoals de zinkgroep Nyrstar of biotechbedrijvan als Tigenix, Celyad of Pharming, zijn shortsellers bereid meer dan 7,5 procent van de aandelenwaarde op jaarbasis te betalen. Stabielere en veiliger aandelen, zoals de vastgoedgroepen of de brouwer AB InBev, brengen minder dan een halve procent op als ze worden uitgeleend.

Buitenlandse dividenden

DeGiro leende de effecten van zijn klanten al uit, tenzij die er expliciet voor kozen dat niet te doen. In dat laatste geval moeten klanten betalen voor diensten die anders gratis zijn, zoals de uitbetaling van buitenlandse dividenden of realtime koersen. De opbrengsten dienden voor een deel om veel lagere transactiekosten dan de concurrentie te kunnen aanrekenen.

Gijs Nagel, medeoprichter en commercieel directeur van DeGiro, stipt aan dat er aan de lage kosten niets wijzigt. 'We willen onze voorwaarden steeds verder verbeteren', stelt hij. 'De stap van BinckBank om het uitlenen van effecten mogelijk te maken, is volgens ons goed voor beleggers. Dat BinckBank de klant van wie de stukken uitgeleend worden direct compenseert, vinden we een transparante methode, die we in de loop van 2018 zullen overnemen.'

'Men moet zich echter wel realiseren dat de inkomsten uit het uitlenen van effecten gering zijn', nuanceert Nagel. 'Dat we gemiddeld 80 procent goedkoper zijn, komt vooral door de efficiëntere IT-omgeving, met als gevolg lagere personeelskosten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content