Ook Immobel tankt goedkoop geld bij

Immobel-CEO Marnix Galle ©Dieter Telemans

De vastgoedontwikkelaar hoopt met een lening van 100 miljoen zijn expansie te financieren.

Immobel hoopt 100 miljoen euro op te halen via de uitgifte van een schulden. De vastgoedontwikkelaar heeft zakenbanken BNP Paribas Fortis en Degroof Petercam onder de arm genomen om via 'road shows' in Brussel, Parijs en Luxemburg de beleggersinteresse te peilen.

Bedoeling is obligaties op 5 à 7 jaar uit te geven. Met coupures van 100.000 euro mikt Immobel op de grote beleggers, niet op de kleine spaarder. Immobel, met zijn 154 lentes één van de oudgedienden op de Brusselse beurs, is onder nieuwe topman Marnix Galle wakker geschud. 

'We willen groeien. In 2016 haalden we een rendement op eigen vermogen van 18 procent. Onze ambitie is een rendement van 15 procent aanhouden, maar op een steeds groeiend eigen vermogen. De lat ligt dus steeds hoger', liet Galle onlangs in een interview met De Tijd weten. 

Een portie extra goedkope schuld kan helpen op een turbo te zetten op zowel de expansie als het rendement op eigen vermogen. Van zodra het goedkope geld aan het werk gezet wordt in nieuwe vastgoedprojecten, vertaalt zich dat in meer winst terwijl het eigen vermogen stabiel blijft.

Met de uitgifte zou de groep niet alleen de gemiddelde looptijd van haar schulden verlengen - en zo de huidige lage rente 'vastklikken' - maar ook de gemiddelde rente op die schuld verlagen. 

GRAZIE MILLE, MARIO

Belron is lang niet het enige Belgische bedrijf dat gretig gebruik maakt van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de miljardenovername van SABMiller door AB InBev en vormde ook een belangrijke factor bij het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL.

En wie niet onmiddellijk plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt. Onder meer Fluxys Belgium, Balta, EandisUmicoreTelenetProximus, GBLEtexEuronavGreenyard,Ontex, Cofinimmo, Telenet, Elia, Bekaert en Immobel kozen die weg al. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n