Peking probeert tuimelende munt te stutten

©© Imaginechina/Corbis

Volgens The Wall Street Journal kwam de Chinese centrale bank in de late Aziatische valutahandel tussen om een vloer onder de yuan te leggen.

Officieel laat Peking de financiële markten sinds dinsdag meer vrijheid om de wisselkoers van de yuan tegenover de Amerikaanse dollar te bepalen. Maar net zoals bij de aandelenmarkten - die de Chinese overheid al een tijdje met steunaankopen probeert te stutten - zijn er ook op de valutamarkt grenzen aan de 'animal spirits' van de belegger.

Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal kwam de Chinese centrale bank woensdag in de late handel tussen door dollars te verkopen. De yuan was dan gezakt naar 6,45 yuan per dollar, bijna 2 procent van de referentiekoers die Peking woensdag op 6,3306 yuan had vastgeprikt.

Dinsdag verraste China vriend en vijand door de referentiekoers op 6,2298 yuan vast te leggen, 1,9 procent onder de vorige referentiekoers en de grootste devaluatie sinds de munthervorming in 1994.

De maatregel stuurde schokgolven door de financiële markten. Beleggers vrezen een forse daling van de yuan, die mogelijk een nieuwe wisselkoersoorlog kan ontketenen.

©Bloomberg

Ook de Chinese centrale bank lijkt ongerust over een te snelle daling. Na wat timide verbale interventie eerder op dag - een persmededeling met de boodschap dat er 'geen economische basis' was voor een verdere daling van de munt - volgde een echte interventie.

In de laatste vijftien minuten van de lokale handel gaf de centrale bank volgens de WSJ Chinese banken opdracht dollars te verkopen. Het resultaat was een opleving van de munt, tot ongeveer 6,3870 yuan (zie Bloomberg-grafiek).

Met 3.650 miljard dollar dollarreserves kan China, indien nodig, nog een tijdje zijn munt ondersteunen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud